Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5834208 www.bgdnes.bg

Чиновник от ИАРА източил 60 бона евросубсидии с подписа на тъща си (обзор)

Инспектор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) източил 60 хил. лв. евросубсидии с подписа на тъща си, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Аранудова.

При спецакция на антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура, ДАНС и МВР са задържани шефът на рибарската агенция Янчо Янев, подчиненият му инспектор Златин Георгиев и съучастникът им Петър Генов. Тримата са били оковани с белезници в понеделник в Бургас.

Реклама

Според прокуратурата през март 2015 г. кандидат за средства по Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” е дружеството “Капитан Зет” ЕООД, оглавявано от

Бонка Тодорова,

която е тъща на

Златин Георгиев

За да получи европари по програмата обаче, фирмата трябвало да има разрешително за улов на калкан. Тогава Георгиев с помощта на Петър Генов, който е начело на неправителствената организация “Морски звуци”, представил пред рибарската агенция фалшивите документи. В тях пишело, че “Капитан Зет” ЕООД има разрешителното и то важи за 2 години. “Това не отговаря на истината”, обяви прокурор Арнаудова.

Под всички документи за кандидатстването парафа си сложила тъщата на Георгиев – Бонка. Според разследващите тя изобщо не подозирала, че подписва фалшиви документи.

Измамническата

схема станала с

благословията

на шефа на

рибарската

агенция Янчо

Янев,

който знаел, че фирмата на Бонка Тодорова депозирала фалшиви документи.

Любопитното е, че преди да заеме инспекторския пост в агенцията, Георгиев е бил шеф на дружеството “Капитан Зет” ЕООД. Според разследващите през 2015 г. той продал фирмата на тъща си за 20 лв.

Друга брънка в разплитането на злоупотребите е, че Янев, преди да поеме рибарската агенция, е бил част от неправителствената организация “Морски звуци” на Петър Генов.

Последният е човекът, на когото Бонка Тодорова дала пълномощно да изтегли на различни траншове евросубсидията по програмата от 59 972 лв.

Реклама

Прокурор Арнаудова обясни, че по разследването работят

13 екипа, които

изземват

документи в

офиси в Бургас,

Ямбол и София

В морския град се намира централното управление на рибарската агенция, която беше преместена там през лятото на 2015 г. В Ямбол живеел Петър Генов. Разследващите проверявали документи и в сградата на Държавен фонд “Земеделие” и разплащателната агенция.

От прокуратурата обясниха още, че компанията “Капитан Зет” ЕООД е създадена през 2012 г. от Златин Георгиев с капитал от 20 лв. Дейността ѝ била покупка на стоки с цел препродажба, недвижими имоти и счетоводни услуги, туроператорска и други дейности.

Интересна подробност е, че Златин Георгиев е бил в листата за общински съветници на Несебър от политическа партия “Море”.

“На тримата ще бъдат повдигнати обвинения за злоупотреби, за които, ако се докаже вината им, могат да лежат в затвора от 2 до 8 г.”, добави прокурор Арнаудова. По-късно стана ясно, че тримата задържани са били привлечени като обвиняеми и освободени срещу гаранции.

От Министерството на земеделието съобщиха, че министър Десислава Танева може да уволни двамата служители, след като се запознае със случая.

Ако това не се случи, прокуратурата ще поиска от съда да острани от длъжност Янев и Георгиев.

Шефът на ведомството Янчо Янев - член на ГЕРБ в Несебър

ДИМЧО РАЙКОВ

Янчо Янев оглави Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) през 2014 г., след като преди това бе шеф на местната ѝ структура в Бургас. В ИАРА работи от 2009 г. на различни длъжности и се издига до началник на Регионалния център за рибарство и контрол - Югоизточна България.

Янев е роден в Несебър през 1969 г. Има завършена магистърска степен по “Публична администрация” от УНСС в София. Член е на ГЕРБ в несебърската организация.

Янев е едно от първите назначения при служебното правителство на Георги Близнашки след падането на кабинета “Орешарски”. Поста заема със заповед на земеделския министър Васил Грудев на 19 август 2014 г. след отстраняването на тогавашния директор на ИАРА Майдън Сакаджиев. Янев поема агенцията, след като централата ѝ се премества в Бургас по настояване на бургаското лоби в ГЕРБ.

Според запознати Янев е бил арестуван извън сградата на ИАРА.

Те твърдят, че преди да щракнат белезниците на Янев, той е бил подслушван в продължение на месец с монтирани СРС-та в неговия кабинет и на още четирима души. Това обаче беше отречено от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

   

Реклама
Реклама
Реклама