Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5835785 www.bgdnes.bg

Ще гладувам до смърт за гроба на Левски!

Павел Чипров започна стачка, никой не иска да изрови Апостола

Ванга му казала къде се намира

"Ще гладувам докрай! Готов съм на всичко, само и само да се разкрие гробът на Левски. Ванга ми каза преди повече от 25 г. къде се намира той, но никой нищо не прави, затова започнах гладна стачка, та дано някой ми обърне внимание", това каза пред "България Днес" Павел Кипров от село Черниче, който от неделя не яде нищо.
Мъжът реши да се подложи на гладна стачка, след като 16 г. опити и писма до различни институции не дали желания ефект да се открие гробът на Апостола.
"Лятото на 2001 г. обявих публично къде е гробът на Левски. Ванга ми каза къде е, и то преди много години. Намира се в църквата "Свети Николай Мирликийски" в София. Над гроба има прозорец и е под иконата на св. Йоан Кръстител. Никой не обръща внимание на думите ми. Заради това от неделя следобед спазвам гладната стачка. Не съм разсъждавал по-нататък какво ще правя. Не знам докога ще я спазвам. Вода пия, но не ям нищо", обяснява мъжът. Той разказа, че и преди му се е случвало да има периоди, в които да не яде, но по други причини. Затова знаел, че ще издържи. В същото време търпението му е към края си и е готов на всякакви мерки, след като през годините пуснал десетки писма и никой не се отзовал.
"Направил съм стотици неща, какво ли не. През всичките години не ми позволяват да се правят проучвания от какъвто и да е характер на мястото, което Ванга ми каза. Не искат и най-елементарно проучване да направя там. Затова ще гладувам докрай. Това е моята цел - да обърна внимание. След това, ако трябва, народът има право и на революции, ако трябва, да хвърлям бомби!", обяви намеренията си мъжът, като допълни, че иска нова среща с Бойко Борисов, за да му обясни за гроба. Те вече са имали една преди 5 г., когато е стартирана процедура за гроба, но тя е прекъснала по-късно.
Още преди години Павел Чипров обявява, че знае къде се намира гробът на Левски. Тогава той казва, че Апостола е препогребан от неговия приятел дякон Софроний в църквата "Свети Николай Мирликийски". Кипров разказва, че е близък с петричката пророчица още от 1964 г., когато отива при нея за съвет. След това се срещат много пъти и разговарят на различни теми.
"Първия път имах личен проблем. Затова реших да се допитам до Ванга. Тя ме прие най-вече защото беше близка приятелка с мой чичо. Бях 24-годишен младеж. Още тогава, при първата ни среща, Ванга каза: ДТи ще присъстваш на разкопаване на гроб. Ама как ще познаете умрелия? Търсете кръста...". Тогава не разбирах какво иска да ми каже пророчицата. Проумях го много години по-късно", разказва стачкуващият.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама