Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5836349 www.bgdnes.bg

Пенсия ще се променя веднъж на година

4 месеца по-малко за подаване на заявление, работодателите няма да издават документи за стаж

НОИ ще подсеща, когато идва времето за пенсиониране

Само по един път на година пенсионерите ще могат да искат да им бъде преизчислена пенсията. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които правителството предлага заедно с осигурителния бюджет за 2017 г. Във вторник те са били разпратени до синдикатите и работодателите да се запознаят и да се подготвят за обсъждането им на тристранка, която ще е в петък.

Реклама

Досега

пенсионерите

имаха право да

искат пенсията

да им бъде

преизчислена

неограничен

брой пъти

в рамките на календарната година. Преизчисление може да се иска при допълнителен стаж или ако човек е недоволен от доходите си.

Националният осигурителен институт ще изпраща писма до хората, които ще се пенсионират през следващата година, за да ги подсети.

Писма от НОИ ще получават само хората, които навършват възрастта по чл. 68, ал 1 на КСО, т.е. работещите в трета категория, които нямат право на ранно пенсиониране. В документите от НОИ

ще бъде описано

подробно какви

ще са техните

условия

за пенсиониране.

Напомнящите писма трябва да стимулират хората, на които им предстои пенсиониране, да проверят дали данните за техния стаж и осигурителен доход в информационната система на НОИ са коректни.

Реклама

При разминавания следва те да започнат да издирват документи за периоди, които липсват в базата данни на осигурителния институт, става ясно от мотивите на Министерския съвет, с които се предлага промяната.

Работодателите вече няма да издават удостоверения за пенсиониране по образците УП-2 и УП-3 за стаж след 2000 г., предвижда друга промяна в Кодекса за социално осигуряване. Причината е, че оттогава НОИ има електронна система, в която са вписани данните за всички осигуровки, и

ще доказва

стажа и доходите

на хората

служебно

Тази промяна обаче да влезе в сила от 1 януари 2018 г., предлага Министерският съвет.

Сред внесените предложения е и намаляване с 4 месеца на срока за подаване на заявление за пенсиониране, при който се плащат пенсии със задна дата.

В момента при подаване на заявление до 6 месеца след като е навършена възрастта за пенсия, човекът получава със задна дата пенсиите си за този период.

Новото предложение е

този срок да

бъде намален

до 2 месеца

След изтичането им се губи правото на пенсия от датата на навършване на възрастта и тя се отпуска от датата на заявлението. Шестмесечният срок остава в сила за хората, които са придобили правото си на пенсия през 2016 г.

Според правителството тази мярка ще е стимул хората, които са придобили право на пенсия, да се оттеглят и освен това ще намали административната работа в НОИ.

С 20% ще бъдат увеличени осигуровките, които внася бюджетът за пенсионирането на военни и полицаи, предвижда друга промяна в КСО. Така те вече ще се осигуряват върху 60,8% за родените след 1960 г. и върху 55,8% за родените по-рано. Осигуровките на военни и полицаи се плащат изцяло от бюджета.

С 1% пък се увеличават осигуровките за пенсия на всички останали. Така

догодина

осигуровките за

пенсия вече

ще са 18,8%

от дохода

От тях 10,5 на сто ще се покриват от работодателя, а 8,3% - от работника.

Минималните осигурителни доходи няма да се увеличават през 2017 г. с изключение на тези, които са равни на минималната работна заплата. Средното увеличение на праговете заради вдигането на минималната заплата ще е с 2,6%.

Увеличава се обаче осигурителният доход на самоосигуряващите се в зависимост от дохода им за предната година съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв. За тютюнопроизводителите остава 300 лв. От 1 януари 2017 г. коефициентът на тежест на година стаж при пенсиониране ще е вече 1,126, което е с 2,4 на сто повече от сегашния - 1,1. От 1 юли пък ще бъдат преизчислени пенсиите с новия коефициент. Средно пенсиите през следващата година ще нараснат с 3%, като ефективното увеличение след изваждане на инфлацията ще е 1,5 на сто, пише в бюджета на ДОО.

Плащат болнични за инвитро процедури

50% бонус от държавата за майки, върнали се на работа

Националният осигурителен институт вече ще плаща болнични и на жени, които са в напреднала фаза на инвитро процедура. Това предвижда една от промените в Кодекса за социално осигуряване. Обезщетението за отпуска за инвитро ще е равно на това за кърмене.

Жените, които са в напреднала фаза инвитро, ще имат право и на трудоустрояване подобно на кърмачките. Това означава, че не могат да бъдат заставяни да извършват дейности, които са опасни за здравето им.

Майки, които са се върнали на работа, преди детето им да навърши една годинка, да продължат да получават от осигурителния институт 50% от обезщетението си за майчинство, предвижда друга от промените, които предлага правителството. Освен това те ще вземат и заплата от работодателя си. Връщането на работа може да стане след изтичането на първия болничен за раждане на детето.

Предвижда се възможност родителите на бащата или майката (бабата и дядото) да могат да поемат отпуска по майчинство при смърт на единия от родителите или тежка болест.

Освен това 15-дневен отпуск по бащинство вече ще могат да ползват и мъжете осиновители.

Пълно обезщетение за безработица при 12 г. стаж

Пълното обезщетение за безработица в продължение на 12 месеца вече ще се получава при трудов стаж от поне 12 години. Досега изискването бе за 25 г. стаж, за да се получава обезщетение в продължение на година.

При изчисляване на правото на обезщетение за безработица вече ще се зачита само стаж след 2001 г., предвижда още промяната в КСО.

При стаж до 3 г. обезщетение ще се получава 4 месеца, до 6 г. - 6 месеца, до 9 г. - 8 месеца. При трудов стаж между 9 и 12 години обезщетение ще се изплаща в продължение на 10 месеца.

Парите не може да се получават, ако човек си намери работа в чужбина. Ако обаче в рамките на 9 месеца той отново остане безработен, плащането от осигурителния институт се възобновява.

Реклама
Реклама
Реклама