Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5837318 www.bgdnes.bg

Все пак визите за Канада ще паднат.Белгия подписва СЕТА

Белгия постигна споразумение да подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА (Всеобхватно икономическо и търговско споразумение), след като френскоговорещият регион Валония се е съгласил с клаузите на сделката, съобщават световните информационни агенции.

Белгийският премиер Шарл Мишел и говорител на Европейската комисия са потвърдили, че е постигнато споразумение по СЕТА.

Реклама

Уточнява се, че белгийските регионални и федерални власти са постигнали съгласие по обща позиция за подписването на СЕТА.

Все още това не е окончателното решение, тъй като одобрените от белгийците текстове трябва да бъдат обсъдени от посланиците на държавите от ЕС. Тези текстове подлежат на одобрение и от регионалните парламенти в Белгия.

В петък миналата седмица канадският министър за международната търговия Кристия Фрийланд напусна демонстративно преговорите по споразумението, изтъквайки, че те са се провалили и тя не е успяла да убеди министър-председателя на Валония Пол Мане да одобри подписването на СЕТА.

Европейският съвет не успя да одобри СЕТА заради ветото на Валония миналия вторник. Европейската комисия определи краен срок Валония да одобри споразумението до петък, когато европейските лидери се очаква да се съберат в Брюксел за среща на върха.

СЕТА има за цел да създаде зона за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, "хвърляйки в кошчето" повече от 98% от съществуващите митнически тафири между Отава и Брюксел.

Противниците на СЕТА се опасяват, че то ще подкопае евростандартите и еврорегулациите относно опазване на околната среда, здравеопазването, сигурността и правата на работниците, като ще бъде от полза най-вече на мултинационалните компании.

Реклама
Реклама
Реклама