Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5837596 www.bgdnes.bg

Фандъкова в "24 часа": През 2019 г. в София половин млн. души ще пътуват с метро (Видео)

Ще има модерен градски транспорт и поне 2 нови парка

Модерен градски транспорт, 500 000 души дневно да пътуват с метрото и поне два нови парка - така трябва да изглежда София през 2019 г. Това отговори столичният кмет Йорданка Фандъкова на въпрос как си представя града в края на настоящия мандат, който изтича през 2019 г. Тя беше гост на планьорката на "24 часа" и беше подложена на кръстосан разпит от журналистите и главния редактор на вестника Борислав Зюмбюлев.

На въпрос защо е отказала да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент Фандъкова отговори: "В Изпълнителната комисия на ГЕРБ дискутирахме всички варианти. Имаше и вариант за моята кандидатура, но категоричната ми позиция е, че само преди година спечелих доверието на голяма част от софиянци с много ясна програма и план за развитие на града. Абдикирането от този ангажимент не би било добре за ГЕРБ като политическа сила, която е поела ясни отговорности. Тези аргументи бяха приети. ГЕРБ има силна кандидатура в лицето на г-жа Цачева - балансиран политик и добър юрист".

Реклама

На въпрос как тогава си представя София в края на мандата тя обясни, че през 2019 г., когато той приключва, София трябва да има нова метролиния с поне 12 км трасе и общо над половин милион души да ползват най-удобния и екологичен градски транспорт. На двете крайни станции на третата линия - при бул. "Ботевградско шосе" и Околовръстния път се предвижда да бъдат изградени и буферни паркинги. "Метрото променя цели квартали. Това е комплексен проект, който решава много проблеми. Очакваме 90 000 тона вредни емисии годишно да бъдат спестени след пускането на третата линия", обясни Фандъкова.

През 2019 г. средната възраст на автобусите в градския транспорт трябва да е 7 г. "Изпълняваме амбициозна програма за модернизация на градския транспорт. Вече доставихме първите 126 нови автобуса, а тази година - още 110. Започваме процедура за покупката на още 30 нови автобуса. След седмица пробно ще тестваме и електробус, който ще се движи по линия 84. Знаете, че сме планирали да закупим и електробуси. До 2019 г. трябва да имаме обновени трамвайни трасета и още нови трамваи, ремонтирани булеварди и улици", каза Фандъкова.

Тя подчерта, че сред най-важните приоритети е поддръжката и развитието на зелената система. "Започва процедурата за избор на изпълнител за възстановяването на 8 дка от парк "Въртопо" в "Младост". Всеки, който живее наблизо знае, че сега това е едно неприятно място. Имаме готов проект за изграждане на алеи, детски площадки, мост и осветление. Тези мерки трябва да бъдат изпълнени през 2017 г. Започна проектирането и на нов парк в "Дружба" покрай езерото", каза столичният кмет.

По думите й обновените училища и детски градини са "една от запазените марки на нашия екип и мисля, че никой не може да го отрече". 

През 2019 г. едно от знаковите за София места - пл. "Света Неделя" трябва да е с нова визия. "В момента там приключват археологическите проучвания на останките от древна Сердика, които са под площада. Главният архитект има за задача да привлече добри европейски специалисти, които да проектират новата визия на площада. Вече имаме разговори с различни архитекти и очаквам да имаме избран екип в началото на следващата година", обясни Фандъкова.

Очаквайте подробности!

Видео от разговора вижте на фейсбук страницата ни ТУК

Реклама
Реклама
Реклама