Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5837741 www.bgdnes.bg

Пълчища от сомове по Тунджа

Пълчища от сомове - малки и големи, плъзнаха във водите на река Тунджа!
Водните хищници са побеснели от глад в последните дни, откакто времето застудя. Хранят се като за последно и налитат на всичко живо - рибки, жаби, водни плъхове и дори врабчета. Доволни са и рибарите. Такова ударно кълване на въдиците не е имало от години, разкриха пред "България Днес" майстори на речните сомове.
Популацията на хищните риби е най-голяма в долното течение на реката след град Елхово. Там се образуват бавни и дълбоки вирове, любимите местообитания на сомовете. Въдичари разкриват за нашите читатели някои от най-печелившите позиции за риболов. Такива са местата под пътя между селата Княжево и Срем, където река Тунджа криволичи сред девствената природа.
Един от популярните методи за риболов на сомове тук е чрез изкуствени примамки - блесни и воблери. Съществуват хиляди разновидности, имитиращи болни или ранени малки рибки. Важно е примамките да се водят близо до дъното, където се спотайват едрите сомове. Ако ловим с воблери, изберете дълбокогазещ модел с вградени сачми, които издават специфичен тракащ звук и привличат хищниците.
Жива рибка, заложена с дънен монтаж, също е страхотен вариант в търсене на солиден улов. Някои предпочитат да закачат на куката няколко едри земни червея. Още по-притегателни за сома са пресните пилешки черва, които отделят неустоима за рибата миризма. Този вид хищник е най-активен през нощта, но риболовът у нас е забранен в тъмната половина от денонощието. Затова трябва да се потрудим повечко, за да събудим апетита на лежащите по дъното сомове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама