Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5837868 www.bgdnes.bg

Баща строи параклис за момче герой

Лавина отнема живота на Илия, но той спасява приятеля си

Доли ТАЧЕВА

Почернен баща строи параклис в памет на сина си, който загинал, но спасил живота на свой приятел! Храмът се гради под връх Ботев, където лавина помела сина на Петко Илиев - Илия, преди 13 години, като бащата е убеден, че на това място се усеща уникална енергия.
24-годишният младеж се е качил на хижа "Рай" заедно с компания да празнуват Петльовден. На другата сутрин след празника Илия и приятелят му Красимир решили да се разходят из красивата местност. Синът на Петко вървял първи. Той стъпил в снежен улей и предизвикал малка лавина. След нея се отцепва по-голяма вторична лавина, която го застига и повлича надолу по стръмния наклон.


"Викът на сина ми е предупредил Красимир за приближаващата опасност и той е успял да реагира. След това тръгнал да търси моето момче. Бил е на 50 метра от тялото му, но не го е видял. Дълги години след това Красимир не беше на себе си", разказва за загубата си Петко.
Тялото на Илия е намерено по-късно през деня. Същата пролет Петко решава да вдигне храм в памет на сина си и всички загинали в централната част на Стара планина.
"Със сина ми имахме много силна връзка. Той винаги е до мен! Мъчно ми е, защото тъкмо се беше изградил като човек. Просто планината допуска, но не може да бъде покорена!", разсъждава почерненият родител.

Реклама


Градежът на параклиса продължава и до днес. Петко използва всеки свободен ден, за да се качи в планината и да сглоби нещо. Всички материали за строежа се носят на гръб или с коне. До хижата в подножието на връх Ботев няма достъп с автомобил. Едно от най-тежките неща бил каменен кръст, тежащ 40 кг. През годините запалени планинари и туристи се включват в акцията да пренесат на повече от 2000 метра надморска височина дървен материал, камъни, цимент, вар и всичко необходимо за параклиса.
"За това време минахме през много трудни моменти. Най-вече страдахме от липса на хора и ни се е налагало да спираме работа", сподели с мъка бащата.
Сега параклисът вече има завършен вид. Наскоро е монтиран и меден обков на храма, който ще носи името "Св. Николай и св. Пантелеймон".


"Кръстен е на двама светии. Самото място притежава много силна енергия! Викнахме радиестезист и дори се учудих, защото махалото не спря да се мята", добави Илиев.
Напролет, ако няма нужда от още ремонти, храмът ще бъде изчистен и изографисан.
"Когато всичко е готово, ще извикаме поп да го освети. Това дали той ще се съгласи, вече е лично негово решение. За мен това е свято място, както и за хората, които се качват там", сподели Илиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама