Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5837928 www.bgdnes.bg

Володя Стоянов-Войводата: Откраднаха ми "Мера според мера"!

За 30 000 лв. съдя "Бански старчета" и продуцента им Крум

"Формация "Бански старчета" с години са записвали моята песен "Мера според мера" като народна, а тя е моя - авторска. Имам документи за вписването й, всичко, и сега ги съдя."
Това сподели легендата на фолклорната музика Володя Стоянов-Войводата пред "България Днес". Той смята, че са нарушени авторските му права и в съда вече е подадена искова молба за присъждане на обезщетение в размер на 30 000 лева към издателя на мъжката фолклорна група "Бански старчета" Крум Крумов от "Съни мюзик".
"Разбирам, че на участия е възможно да се пее песента, но когато става дума за записването й, е редно да се посочи, че "Мера според мера" е с автор Пейо Яворов по музика на Володя Стоянов", обясни адвокатът на певеца - г-жа Йончевска.
Самата тя за първи път чува песента на 31 юли тази година в предаване на Радио Благоевград. Не разпознава изпълнителя и със запитване до медията разбира, че изпълнители са "Бански старчета", които са записали песента "Мера според мера" в албума си, издаден от "Съни мюзик" през 2009 г. като "народна песен", а не с музиката на Володя Стоянов.
"След това веднага пуснах искане до Министерството на културата, което да инициира проверка и да излезе със становище. Оттам ми отговориха, че продуцентът е подал заявление на 4 юни 2007 г., както е по закон, и няма неизплатени авторски права на албума "Хайдушки" в изпълнение на "Бански старчета", в който фигурира песента "Мера според мера". Това е документ с невярно съдържание", обясни още Йончевска, която след отговора проверява кога самият Володя Стоянов е регистрирал песента си по законовия ред. "Законът относно авторските права влиза през 2005 г., а преди това 1997 г. е имало министерско постановление. Отговориха на искането ми и ми предоставиха копие от декларацията на Володя, подадена до Министерството на културата от "Ара мюзик", когато той е бил член на компанията. Имам копие на албума му, в който е включена песента "Мера според мера". Той сам си е подал декларацията, че е автор на музиката, текстът е на Пейо Яворов, а аранжиментът на Стоян Джамбазов. Писана е през 1993 г.", каза още адвокатът на певеца. Песента е регистрирана и в "Музикаутор" през 2004 г. и е включена в първия албум на изпълнителя "Далавера" през 1994 г.
Другата страна в спора - "Бански старчета" с ръководител Атанас Янчовичин, са записали песента в няколко свои албума с музика - народна. Отскоро те са си сами продуценти и издатели, но и тази година в албума им песента "Мера според мера" също фигурира като народна.


"Това е многократно нарушаване на авторските права на Володя. И ще си търсим правата в съда. Искът е срещу Крум Крумов и "Бански старчета" за 30 000 лева, чиято сума, разбира се, съдът може да промени", обясни още адвокатката.
Според нея това, на което ще държат със Стоянов, е да поискат съдът да постанови и забрани излъчването на песента.
"Ще искаме и да се изземат и унищожат всички екземпляри и да се разгласи за сметка на ответника, че му е забранено това, за да се знае", обясни Йончевска.
Според близките на Войводата той е бил разочарован от факта, че групата е знаела, че той е автор на музиката, но въпреки това не са направили необходимото, за да постъпят съгласно закона.
"Ако бяха дошли и поговорили с него, той щеше да им даде песента, без да иска да му се плащат авторските права", каза адвокатката.
Освен това според нея Янчовичин и "Бански старчета" се хвалят с издаване на албумите им в чужбина, което също е приход за тях за сметка на певеца.
"Ние сме за справедливостта. Трябва да се сложи край на това някой да се облагодетелства за сметка на друг", категорична е адвокатката.

Реклама

Атанас Янчовичин, "Бански старчета":

Виновни сме, Войводо!

"Да, в казуса с Володя Стоянов ние сме виновната страна, но бяхме подведени, че всичко с правата е уредено от издателя "Съни мюзик". Дано с Володя се разберем, като изтеглим албумите си с изпълнението на тази песен от мрежата. Това е, което мога засега да кажа", сподели ръководителят на формацията Атанас Янчовичин.

Крум Крумов, "Съни мюзик":

Песента е от филма
"Мера според мера"!

"Песента, за която претендира Володя Стоянов, че е негова, всъщност е от филма "Мера според мера", който е излязъл 1981 г. Тогава той е бил на невръстна детска възраст. И друго искам да кажа. На "Бански старчета" ние никога не сме били продуценти, а само изпълнители. Искът към нас е неправомерен", каза от своя страна продуцентът Крум Крумов от "Съни мюзик".

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама