Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5837959 www.bgdnes.bg

Кметът на с. Бряговец: Спасиха Мустафа!

Тук нямаше шанс за живот, чакат го приемни родители и нов живот 

"Мустафа се спаси! Брат му Яшар и двете му сестри също. За тях нямаше живот в селото, а сега приемни родители могат да има дадат шанс за живот."
Това сподели пред "България Днес" кметът на крумовградското село Бряговец Мишо Милев. В китното родопско кътче доскоро живееше 9-годишният Мустафа, преди да бъде захвърлен от майка си Джейлян, защото се разболял от левкемия.
"Живееха в коптор. Нямаха баня и тоалетна. Майка им ги държеше гладни и жадни. Ходеха боси и измършавели. Иначе способни деца, които не са глупави, но им трябва възпитание и нормална среда. Тук такава в никакъв случай няма", разказва управникът на селцето, в което са останали да живеят едва 220 души.
Освен Мустафа 21-годишната Джейлян родила още три деца. Малчуганите всеки ден пътуват с училищен автобус до школото в близкото село Странджево. Джейлян родила Мустафа едва на 12 години, а веднага след него на бял свят се явили братчето му Яшар и двете му сестри.
"Казвах й - момиче, младо си, недей ражда. Тя не ме слуша. Но за тяхната фамилия това е нормално. Джейлян има 12 братя и сестри. Затова отрано почна да ражда. Всяка година по едно. Сега поне цялото село се радва, че взеха децата в социален дом в Кърджали. Дано имат късмет и да получат шанс да живеят нормално. Тук няма живот за тях", категоричен е Мишо Милев.


Джейлян също избяга в Кърджали с втория си мъж. Откакто изостави Мустафа, тя не е ходила да го види в болницата "Свети Георги" в Пловдив, нито се е връщала на село при родителите си.
Самият Мустафа беше скрит от погледа на всички! На болницата в Пловдив е забранено да дава информация за състоянието му и намирането на приемни родители. А от Държавна агенция "Закрила на детето" лаконично обявиха, че са провели среща със специалисти за координиране на общите им действия.

Борислав РАДОСЛАВОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама