Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5838256 www.bgdnes.bg

"168 часа": ГМО нахлува в Европа с канадското споразумение

ГМО продукти от Северна Америка ще залеят европейския пазар, ако бъде подписано споразумението СЕТА за свободна търговия между Канада и ЕС. С него тихомълком се заобикаля трансатлантическото търговско споразумение, по-популярно като ТТИП.

Заради многобройните протести в Европа то бе замразено, но САЩ сега опитват отново да се промъкнат на пазара на ЕС, този път чрез Канада.

Реклама

Според известен наш икономист още от 90-те години повечето компании там са собственост на американски фирми.

"Основните търговски партньори на канадците са американски корпорации, които на 100% зависят

от по-мощния

щатски бизнес",

обясни известен български икономист. Според него американските компании ще заобиколят скандалния ТТИП, като използват канадски фирми за износа си.

"Двете северноамерикански икономики са много тясно свързани - каза пред "168 часа" проф. Иван Ангелов. - Една голяма част от фирмите в Канада са американски, а много от акционерите им са от САЩ и това е така не отсега, а от десетилетия."

Според него

СЕТА е много

Реклама

сходно с ТТИП,

чрез което щатските ГМО продукти трябваше да нахлуят на европейския пазар. Сега се прави опит това да стане чрез СЕТА.

"Недопустимо е толкова важно споразумение да не се обсъди в парламента, да не се проведе референдум за нещо, което засяга толкова много хора", смята Ангелов.

Смешното е, че много от депутатите, които тези дни ожесточено се караха в Народното събрание, чистосърдечно си признаха, че не са го чели.

"Това споразумение

е 1596 стр.

ситен шрифт и аз наистина не съм запознат добре със СЕТА. Не мога на един прочит да коментирам какви ползи и недостатъци ще има от влизането му в сила - обясни пред "168 часа" икономистът Лъчезар Богданов. - Това споразумение се обсъжда 7 години, но аз не съм детайлно запознат."

В документа между другото е отбелязано, че всички спорове ще се решават от частни арбитражни съдилища.

Примерно българското правителство въвежда някакви санитарно-хигиенни правила и съответната канадска компания веднага сезира частния арбитраж. С оплакване, че търпи загуби, пропуснати ползи, че е дискриминирана и т.н.

"Познайте в чия полза ще отсъди частният арбитраж, не знам дали българското правителство си дава сметка, че оттук нататък

ще бъде съдено за щяло и нещяло",

казва проф. Ангелов.

Според него неминеумо ГМО продуктите от САЩ и Канада ще навлязат на пазара на ЕС през СЕТА.

"Това ще става пряко и косвено - някои компоненти с ГМО ще се влагат в стоки, в чието съдържание това изобщо няма да се отбелязва", казва той. Според него има стотици начини ГМО продуктите да се прокарат, без това изобщо да се разбере.

"Навлизането на ГМО

на пазара на ЕС

е неизбежно",

коментира и известен български икономист.

Какво знаят малцина за експериментите с генномодифицирани продукти четете тук - в онлайн изданието на "168 часа".

Реклама
Реклама
Реклама