Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5838512 www.bgdnes.bg

Трус от 6,1 в Италия мести планина (обзор)

Десетки леко ранени, села са сринати

Три силни труса разлюляха Централна Италия в сряда вечерта и предизвикаха голяма паника и разрушения. По чудо обаче няма жертви.

Само един човек е починал от сърдечен удар, вероятно от страх. Десетки са леко ранени.

Първият трус с магнитуд 5,5 бе регистриран малко след 19,00 ч местно време, а два часа по-късно последва втори мощен трус от 6,1 на дълбочина 8 км. Епицентърът им е на около 30 км западно от Асколи - съвсем близо до епицентъра на земетресението от 24 август, което отне живота на 300 души.

Реклама

Трети силен трус с магнитуд 4,7 разтърси района около полунощ и хиляди хора прекараха нощта на открито.

В зоната на земетресението има сериозни разрушения. Има преместен планински масив от труса,

няколко села са

напълно разрушени.

Най-тежко пострадали са градчетата Камерино, Висо и намиращото се в епицентъра Кастелсантанджело сул Нера. 

Евакуирано е италианското външно министерство в Рим. От него са паднали мазилка и няколко парчета от стената. Трусът се е усетил силно в Рим и дори в Неапол на юг. Една от основните пътни артерии в столицата бе затворена, понеже имаше разместен земен пласт.

Целия ден в четвъртък продължиха вторичните трусове - сеизмолозите засякоха над 200 с различна сила.

Десетки души са получили медицинска помощ след силните трусове, но няма данни за тежко ранени, съобщи началникът на Гражданска защита Фабрицио Курчио. “В крайна сметка ситуацията не е толкова катастрофална, колкото мислехме в началото предвид магнитуда - каза той на пресконференция в Риети. - Няколко ранени и много паника.” 

Посолството на България в Рим няма сигнали през нощта за бедстващи българи, макар че в района живеят български граждани, съобщи посланик Марин Райков.

Реклама

“Уплахата е основният проблем тази нощ. През последните 2 месеца в този район има 32 земетресения със сила около и над 4-а степен. Действително обаче тази нощ земетресенията бяха много силни”, добави посланик Райков. Той уточни, че пътища и училищата са затворени, евакуирани са 2 болници, 25 общини са мобилизирани и

хората там са спали

по колите навън.

“Искам да благодаря на тези, които работят в дъжда в засегнатите от земетресението зони. Цяла Италия прегръща силно хората, които отново пострадаха”, написа в туитър италианският премиер Матео Ренци. 

Трима затворници, двама от които осъдени за убийство, се възползваха от хаоса след труса и духнаха в сряда вечерта. Те използвали чаршафи, завързани за дръжки на метли, за да избягат през прозореца на римския затвор “Ребибия”. 

Сеизмолози: задейства се нова цепнатина

Трите мощни труса в Централна Италия са в резултат на нова цепнатина в земните пластове, различна от тази на 24 август в Аматриче, твърдят италиански сеизмолози.

“Трусовете от сряда със сигурност може да се смятат за динамично продължение на случилото се на 24 август. Сеизмичната зона е същата. Различна е обаче земната повърхност с фрактурата, която съставлява механизмът на земетресението. Става въпрос за нова цепнатина, която се е задействала от преразпределението на деформациите, резултат от труса в Аматриче”, твърди пред в. “Месаджеро” Енцо Боски. 

И друг изтъкнат италиански сеизмолог – Марио Тоци, е на подобно мнение. Според него няма съмнение, че се е активирала “спяща” досега цепнатина. В случаите, когато се активира нова цепнатина, може да има и по-нататъшни земетръси с магнитуд от 5,4 и по-високи.

Директорът на Института по геология и биоинженерство Паоло Месина говори за “ново земетресение”. “Струва ми се, че това е цепнатина, която се развива по протежение на друг лъч в сравнение с онзи от август.” Според Масимилиано Коко, сеизмолог от Националния институт по геология и вулканология, от 24 август досега са били регистрирани 20 000 вторични труса в зона от 40 км.

15 от тези трусове са били с магнитуд между 4 и 5. “Тогава зоната претърпя снижаване от 20 см в посока към Тиренско море, докато Апенините се разтягаха на двe страни. Именно заради снижаването от основната цепнатина се е създала система от цепнатини, които си влияят взаимно под земната повърхност. Те са поддържали постоянно повторението на трусовете с различна интензивност. По този начин на практика се е повторила ситуацията със земетресението в Акуила от 2009 г., когато в последвалите го седем месеца е имало 64 000 вторични труса.

Основният сценарий и сега е същият при движението на земните пластове – африканската плоча натиска в посока на евроазиатската. Последното земетресение показва каква енергия все още е акумулирана в подземните пластове - тя за жалост има нужда да излезе навън, провокирайки нови фрактури. Сега се е отворила нова зона от пукнатини по на север, така че те могат да доведат до нови движения, казва експертът.

Реклама
Реклама
Реклама