Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5838794 www.bgdnes.bg

Бременна консумирала от полските яйца със салмонела

Бременна съм, много се притесних. Четох в интернет какви са симптомите. Още на следващата сутрин отидох до лекаря и направих проба. Миналата година пак поради някаква бактериална инфекция загубих плод в шести месец. Това заяви Гергана в ефира на Нова телевизия, яла от полските яйца със салмонела.

"Изяли сме по 11 яйца. На тях има номера, обявен на сайта на БАБХ. Един път сме ги яли като яйца по панагюрски, един път като сос. И двата пъти са били обработени", каза съпругът й Боян.

Реклама

"Вече ще си мия яйцата и ще гледам да са български. Обикновено това, което ми хареса просто го взима. Интересувам се кога може да се проявят симптомите", запита съпругата на Боян.

„Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни”, заяви Йордан Попов, гастроентеролог във ВМА. Той посъветва хората, които са яли от заразените яйца, задължително да си направят изследване.

Един от съветите на специалиста е яйцата да се измият добре преди употреба.

„В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми”, допълни той.

По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.

Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура. „Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата”, добави експертът.

Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.

Реклама
Реклама
Реклама