Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5840128 www.bgdnes.bg

След детската "Евровизия": Прокоба тегне над Хасан и Ибрахим

Повече от 2 г. не могат да спечелят конкурс 

Иво АНГЕЛОВ

Тежка прокоба застигна близнаците Хасан и Ибрахим!
Младите пианисти от Шумен не могат да спечелят голямо музикално състезание, откакто участваха на детското издание на "Евровизия" заедно с Крисия. Така повече от две години близнаците са без победа в конкурс в тяхната възрастова група.
"Не знам какво се случва, но синовете ми са вечно втори. Все нещо не ни достига да спечелим. Обръщат се към мен и ми казват: "Татко, какво става? Защо не можем да победим?". И за мен е необяснимо, особено като гледам как се трудят и неуморно репетират, за да бъдат най-добрите в света", коментира пред "България Днес" техният баща Дениз Игнатов.
На детската "Евровизия" през 2014 г., която се проведе в Малта, близнаците и Крисия завършиха на второ място, въпреки че масовото мнение беше, че децата заслужават победата. След участието в престижния фестивал започва поредица от втори места, които подсказват за тежка прокоба.
През 2015 г. международният конкурс American Protege (Ню Йорк, САЩ) ги отличава с втора награда за клавирното дуо сред 640 участници от цял свят. Последва покана от за участие в концерта на победителите в световноизвестната зала "Карнеги Хол" в Ню Йорк.
Драмите на Хасан и Ибрахим продължават и през 2016 г., като Хасан се класира втори на 24-ото издание на престижния международен пиано конкурс за деца и юноши "Фредерик Шопен" в Полша, където се състезават участници от цял свят. Заради дългогодишната си съвместна работа близнаците обичат да казват, че успехите им са общи, така че и Ибрахим се окичва с гордостта да е втори в света. Победата обаче продължава все така упорито да им бяга, откакто се качиха на сцената на детската "Евровизия".
Преди появата си в Малта въпреки крехката си възраст младите пианисти Хасан и Ибрахим имат над 50 награди от различни национални и чуждестранни надпревари. Те гостуват в България, Турция, Република Македония и Австрия, където разбиват с лекота конкуренцията.
"Крайно време е да сложим край на вторите места! Голямата възможност да покажем, че заслужаваме първото място, е на конкурса в датския град Орхус през март следващата година, където близнаците ще се надпреварват с най-добрите пианисти в света. Конкуренцията е огромна, но момчетата се амбицирани да пречупят каръка и отново да стъпят на върховото място", заяви бащата на близнаците.


След завръщането си от Малта Хасан и Ибрахим са посрещнати като герои в България. Заедно с Крисия гостуват на президента Росен Плевнелиев, който ги кани да участват в концерта "Българската Коледа". Гостуват и в Народното събрание, където депутатите в залата ги аплодират на крака. В родния си град Шумен пък бяха наградени със специална "Златна значка" на областния град.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама