Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5840175 www.bgdnes.bg

Родителите на починалия 12-годишен Емил: Ще съдим лекари засмъртта на детето ни!

Започва проверка в болницата в Плевен

12-годишният Емил от ловешкото село Бежаново бе погребан вчера, като близките обвиниха болницата в Плевен за смъртта му.
Момчето е било болно от генетичното заболяване хемофилия Б, при което кръвта не се съсирва. Според родителите му то е било водено три пъти до детското отделение на плевенската болница, за да му се влее съсирващ фактор, но лекарите отказвали да го приемат. Родителите на малкия Емил са категорични, че ще търсят отговорност от детското отделение на плевенската болница УМБАЛ "Георги Странски". Те разказват, че през последната седмица преди детето им да почине, процедурата, която е животоспасяваща за Емил, им е отказвана многократно от сестра Симеонова. Тя ги гонела и отказвала да извърши вливането с обяснението, че не била длъжна да го прави. Това се повтаря в понеделник, сряда и петък миналата седмица, казва майката Ирина Иванова. В неделя детето се влошава и дядо му го води в Спешна помощ, оттам го препращат отново в детското отделение в Плевен, където вече му поставят съсирващ фактор. Въпреки това Емил издъхва в дома си. Момченцето бе погребано вчера, съобщиха пред вестника от село Бежаново.

Близки и роднини на семейството дошли от чужбина, за да го изпратят, като денонощно се сменяли край тялото на Емил.
"В момента се води разследване, като резултатите от него ще станат ясни в понеделник или вторник следващата седмица", съобщи пред "България Днес" проф. Ваня Недкова, началник на клиниката по детски болести. Тя не знае защо момчето е било връщано. Обяснява, че родителите не искали да го остават в болницата, а настоявали само да му се прелее факторът. От лечебното заведение обаче държали да го хоспитализират, за да се спази клиничната пътека.
В същото време семейството твърди, че това не е вярно. Те не приемат и резултатите от аутопсията, че причина за смъртта е възпаление на белите дробове и сърцето. Случаят е предаден на прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама