Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5840200 www.bgdnes.bg

Дядо Влайчо с храм като Ванга

Излагат вещите на пророка, предсказал смъртта на Георги Димитров 

Вдигат комплекса с европари 

Иво АНГЕЛОВ

Храмът в памет на легендарния пророк дядо Влайчо ще бъде изграден по подобие на мемориални комплекс на Ванга, научи "България Днес".
Мястото за почит на ясновидеца в новозагорското село Коньово обаче няма да е с мащабите на Рупите, а ще е с по-малки размери, но пък ще има много сходства във визията.


Ясновидецът Влайчо Жечев (дядо Влайчо) е роден през 1894 г. Никой не пише за него приживе, но сред народа дядо Влайчо става изключително популярен. Наричат го Безсребреник, защото не вземал и стотинка. След 9 септември 1944 г. дядо Влайчо е обявен за "враг на народа", защото предсказал смъртта на Георги Димитров - по това време той е министър-председател и ръководител на Коминтерна. Това предсказание му е коствало шест години въдворяване в места за "превъзпитание" - трудови лагери и затвори. Пророкът умира на 8 май 1981 година и след смъртта му популярността му рязко нараства.

Реклама


Идеята за храм на дядо Влайчо се зароди в началото на тази година и беше публично лансирана от кмета на Нова Загора Николай Грозев. "Пет идейни проекта за визията на комплекса стоят на бюрото ми. Подробно се запознах с тях, но нито един от тях не ми допада напълно. Искам да е хубаво място и на хората да им харесва, когато дойдат. Един от проектите буквално прилича на навес, а не на храм, което за мен е недопустимо и няма как да бъде одобрен", коментира пред "България Днес" Грозев.
Той обясни, че е създадена местна инициативна група, която да задвижи процедурите по изграждането на комплекса.
"Това няма да е храм в истинския смисъл на думата с кръстове и църковни символи. Ще е място, където хората ще могат да се запознаят с делото на този велик човек. Ще има чешма, ще облагородим терена. В момента в Коньово има кът за разглеждане, но е много малък и не е удобно за туристите. Затова и идеята е новата сграда да е с площ от около 80 кв. метра в началото на парка в село Коньово", обясни подробно пред "България Днес" кметът на населеното място Митко Симеонов.
Новозагорският кмет призна, че няма търпение градежът да започне, но иска нещата да са изпипани докрай. "Търся качествен архитект, който да свърши работата. Използвам и вашата медия да се обърна към архитектите - ако някой има добри идеи, да се видим и да ми ги представи", апелира Грозев.


"Искам да изложа всички негови книги, писания, писма и вещи, за да могат хората да видят тези неща, да се докоснат до тях, да почувстват духовното, а не да се търси само материалното в този живот. Преди няколко години намерих част от вещите му - куфара, с който е пътувал из страната, негов костюм, палтото, с което е митарствал, Библията, която стоеше на масата в къщата му, стола, леглото и други", каза още Грозев.
Градоначалникът добави, че ще кандидатства за пари за проекта по европейската програма за селските райони. Така общината няма да усети финансова тежест от построяването на комплекса. Ще се разчита и на частни дарители, които искат да подкрепят доброто дело.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама