Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5853124 www.bgdnes.bg

Българин със своя версия на "Междузвездни войни"

С "Орден в сянка" Тихомир Дулев изпревари с 10 г. Джордж Лукас

Бисерка БОРИСОВА

Да си истински фен на "Междузвездни войни" не означава само да харесваш поредицата, но и да станеш част от нея.

Това спохожда малцина, но един българин е сред късметлиите. Тихомир Дулев е инженер от София. Животът му до такава степен е свързан с "Междузвездни войни", че преди 10 години символично хвърля ръкавица на самия Джордж Лукас!
През 2007 година Тихомир създава свой фен филм (филм, направен от почитател) за звездната сага. Лентата обхваща времето между епизод 3 "Отмъщението на ситите" и епизод 4 "Нова надежда". Дулев и всички почитатели на поредицата години наред се питат какво точно се е случило в тези около 20 години. Как някогашният джедай Анакин Скайуокър се е превърнал в абсолютен злодей и е забравил кой е бил, как Империята е станала толкова непобедима. Затова българинът решава да даде своя принос в разгадаването. По това време никой не предполага, че около десетилетие по-късно "Лукас филмс" ще реши да прави нови филми от поредицата. Така се ражда филмът на Дулев "Орден в сянка".
Днес начинанието му изглежда направо пророческо. Киносветът вече е затаил дъх и само след около месец очаква премиерата на новия филм от "Междузвездни войни" - Rogue One. Знае се, че лентата ще обхваща именно периода, към който години по-рано е насочил внимание Тихомир!
"Определено ми е забавно и до някаква степен съм горд, че изпреварих Джордж Лукас. Но не съм изненадан, че и той е избрал това време, защото периодът е доста голям. Аз се фокусирах върху времето веднага след "Отмъщението на ситите" и превръщането на Дарт Вейдър в лорд на Тъмната страна. Rogue One навярно ще е по-близо до епизод 4 "Нова надежда". Но при всички случаи ще е интересно да се види какви отговори ще дадат създателите на "Междузвездни войни" на въпросите, които толкова са ни човъркали", разказва пред "България Днес" Тихомир.

Реклама


Той си спомня с доза самоирония заснемането на "Орден в сянка".
"За да не става голямо объркване и дублиране, реших да не използвам познатите от "Междузвездни войни" персонажи. Филмът ми е на практика първият български филм в категорията "фен филми". Когато го правих, бях воден основно от ентусиазъм, не от професионализъм. Като го гледам днес и... Е, да кажем, че сега бих го направил доста по-добре!", смее се Дулев.
Тихомир започва да снима без бюджет, без костюми. Почиства едно помещение на вилата си и го боядисва в синьо. Снима всичко на син екран, а после на компютър прави фантастичните ефекти - лазерните мечове, битките, декорите. Актьорските роли поверява на децата си - 5-годишната Ради и 10-годишната Мими. Една секунда от филма му отнема 1 час работа.
"Реших да има и ретро звучене. Но Имперските кораби нямаше да изглеждат добре на компютър. Затова спешно трябваше да търсим друго решение. В крайна сметка направихме ги от конструктор "Лего", смее се Тихомир. "Ако в момента трябваше да снимам филма, бих го изпипал доста повече. Но и самият Лукас на няколко пъти е доизпипвал технически оригиналната трилогияУ, обобщава той.
Действието в "Орден в сянка" се базира основно върху джедаите.
"В епизоди 1, 2 и 3 видяхме колко много джедаи имаше и те пазеха мира в галактиката. В края на епизод 3 изглеждаше така, сякаш всички те освен Оби Уан Кеноби и учителят Йода са избити. Аз обаче реших, че в такива големи организации винаги е възможно някой да се отдели. И в "Орден в сянка" част от джедаите са се отделили в отдалечен край на галактиката. И само те оцеляват. Когато останалите джедаи са унищожени, тези от ордена решават да се опълчат на Империята. Тук обаче се появява лошият герой, който е дочул отнякъде за Ордена в сянка, и иска да направи кариера, като го издаде на Дарт Вейдър и Императора", разказва сюжета Тихомир. "Накрая има хепиенд, за да има продължение. Ха-ха! Но продължение при мен нямаше. Хубавото все пак е, че има продължение на "Междузвездни войни" и с нетърпение чакам новия епизод", обобщава той.
Дали българинът и екипът на звездната сага са мислели в една творческа посока, ще разберем след около месец. "Ще е голям смях, ако и в Rogue One има подобен сюжет!", забавлява се Дулев.


     С лазерни мечове на премиера

Българските фенове на "Междузвездни войни" готвят грандиозно отбелязване на премиерата на Rogue One на 16 декември. "Ще се съберем на нощната прожекция в столичен мол, облечени с костюми от филма. Направихме така и за премиерата на "Силата се пробужда" миналата година и беше много хубаво. Влязохме със светещите мечове в салона. Имаше много популярни личности, които искаха да се снимат с нас. Уж ние трябваше да се снимаме с тях, а стана обратното", разказва Тихомир. "Аз бях нарисуван като Дарт Мол и с мен най-много искаха снимки", смее се той. "И аз, и децата бяхме много развълнувани. Малката ми дъщеря, която при заснемането на "Орден в сянка" бе на 5 годинки, днес е на 15. Изобщо не сме предполагали, че и тя ще има късмета да е на премиера на филм от "Междузвездни войни", обобщава той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама