Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5887051 www.bgdnes.bg

Олигархът Банев се прости с "Ягуар", "Порше" и "Майбах": Готвят ми още два палежа!

"Очаквам още два наши имота да бъдат запалени след опожаряването на колите ни през миналата нощ." Това заяви бизнесменът Николай Банев, който бе и кандидат за президент на последните избори в началото на този месец.
Седем автомобила за над един милион лева на семейството Баневи бяха запалени на паркинг в София вчера. Пламъците буквално са изпепелили "Ягуар", "Порше" и "Майбах". Колите са изгорели до скелет. Сигнълът за пожара в голямото закрито хале е получен около 2 ч., уточняват от полицията. Огнеборците са гасили пламъците повече от час. Пристигналите на мястото на инцидента ченгета са спасили живота на пазача на паркинга, който сладко похърквал на кушетката в кабината. Предполага се, че повече от двама души са участвали в зверския палеж на ул. "Първа българска армия" в София.
"Това е пети палеж върху моя собственост", каза Николай Банев пред "България Днес". Той допълни, че досега държавата не е наказала никого за покушенията. Обяснява, че има над 100 преписки по различни случаи, които засягат проблеми на семейството му в различни райони на страната и нито една от тях не се придвижила. Милионерът отказва да назове по име кого подозира за посегателствата срещу имуществото му.
"Подозирам хора, които са разпънали чадър над подобни престъпници. При властта на мутрите всички инакомислещи, които не й се подчиняват, се потискат по този начин и с такива методи. Мачкат се всички подобни. Резултатите на президентските избори показаха, че хората вече не искат да живеят в такива условия", казва Банев, за когото вот пуснаха 4196 човека.
Олигархът допуска, че палежът на луксозните му коли е станал с помощта на вътрешен човек.
"Застраховката на най-скъпата от изгорелите коли изтече в 24 часа на 20 ноември. Три часа по-късно тя е запалена, когато вече няма застраховка. Това не става случайно, а с предварителна информация", обяснява Банев пред "България Днес". Допълва, че само срещу 200 долара всеки бандит може да се снабди с китайска тапа, която заглушава сигнално-охранителната техника и след това без проблем може да реализира престъпните си намерения.
Веднага след палежа на седемте луксозни коли криминалистите започнаха разследване, за да установят подбудите на пироманите да посегнат на автопарка на Баневи. Първоначалната проверверка установила, че част от запалените автомобили са били запорирани от известна банкова институция. Според запознати ченгетата работят най-малко по четири версии за огненената вендета срещу милионерското семейство. Сред хипотезите са застрахователна измама, отмъщение, стари конфликти, неуредени финансови отношения между собствениците на опожарените коли и техни бизнес партньори. При едно от предишните посегателства, когато бе запалена резиденцията на Баневи в квартал Бояна, те заподозряха, че зад престъплението стои шефът на известна охранителна фирма. Дори обявиха публично името му. Впоследствие той заведе дело за клевета срещу милионерското семейство. Твърди се, че след палежа на лимузините всички, с които Баневи са имали конфликти, ще бъдат привиквани на разпити в полицията. Дали техните показания ще насочат ченгетата към извършителите на бруталния атентат е трудно да се каже, тъй като разследването е още в съвсем начална фаза.

Имението е опожарено

Двама маскирани запалиха имението на Евгения и Николай Баневи в столичния квартал Бояна през юли. Там изгоряха имущество и произведения на изкуството за повече от 1 млн лева. По-рано през годината пък известен ММА боец бе арестуван, след хвърлил пиратки в офиса на Банев.
Няколко години по-рано от палата на милионерите бе отмъкнат огромен сейф. Според мълвата в касата имало бижута за повече от 1,5 млн. лв. на Евгения Банева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама