Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5887275 www.bgdnes.bg

Нешка Робева избухна: Илиана съсипа много деца!

Легендарната треньорка Нешка Робева и председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева са имали не един и два конфликта през годините. Последният епизод от сагата между тях разпали поредната война. По време на общото събрание на федерацията Раева иронично атакува клуба на Нешка Робева заради методите на подготовка на Невяна Владинова, която остана седма на олимпиадата в Рио.

В резултат на дрязгите между двете Робева остана извън управителния съвет на федерацията. Потърсихме мнението на бившата треньорка на националния отбор, за да разкаже защо се стигна до тази ситуация.

Реклама


- Г-жо Робева, учудена ли сте от факта, че останахте извън Управителния съвет на федерацията?
- Всички неща са ясни. Винаги съм била сама в Управителния съвет. Не съм засегната от това, че не ме избраха. Овчедушието е овладяло всичко. Неслучайно една моя колежка направи интересно сравнение как това не е Общо събрание на гимнастиката, а овче събрание. В Илиана Раева са хлябът и ножът. Да са живи и здрави хората, които я подкрепят. Това показва манталитета на хората, които гласуваха срещу мен. Нямам никакво намерение да отварям война.


- Намеквате, че във федерацията има форма на диктатура.
- Има две неща, които са много по-опасни от желанието да се вземат момичетата от "Левски" на централизирана подготовка. Първото е, че Общото събрание промени два нови члена от устава. Според първия Илиана има право еднолично да управлява отпуснатите средства и да определя заплати на администрацията. Второто нещо е, че платени хора вече намират място в ръководните органи на федерацията.
- Засегнахте ли се от обвиненията срещу вас и треньорката Бранимира Маркова относно подготовката на Невяна Владинова?
- Не може часове преди олимпийските игри Раева да мачка треньорката и да казва как не харесва музиката и композициите, а след това, когато Невяна направи класиране, да се тупа по гърдите и да хвали всичко. Докато нашата гимнастичка беше на централизирана подготовка с националния отбор, отиде на 25-о място в класирането. Затова я прибрахме на "Герена". Раева изрича откровени лъжи. Ако не спре с този натиск върху състезатели и треньори, ще кажа много неща. Никой не знае колко деца бяха смазани и изхвърлени. Моето желание винаги е било всяко момиче и треньор да имат възможност за изява. Да покажат какво могат на състезание. Това е правилният начин, а не тя (бел. авт. - Илиана Раева) да решава кой да бъде в националния отбор.
- Каква ще бъде съдбата на Невяна Владинова и на другата състезателка на "Левски" Катрин Тасева оттук насетне?
- Невяна и Бранимира са изпълнявали изисквания от страна на националния треньор. Застанах до треньорката, за да бъде по-устойчива, когато я натискат. Бях неин гръб и се опитвах да й помогна. Сега нямам намерение да се противопоставям на Илиана Раева. Бранимира е личност, която трябва да защитава своя интерес и този на състезателките. Ако не устоява на своето мнение, няма да успее да се развие. Тя показа, че може да го прави. Невяна и Катрин извоюваха своите места въпреки тази жена (бел. ред. - Илиана Раева). Знаете ли, че Невяна не беше допускана до залата? Илияна Раева не я харесваше. Затова момичето не беше част от националния отбор.


- През последните години имаше и други случаи на момичета, които бяха изгонени от българската гимнастика. Защо се получава тази тенденция?
- Раева е съсипала достатъчно много деца. Как мислите, при подобен натиск дали не се случват някои неприятни инциденти? Всеки човек търпи до известно време, а след това психиката му не издържа.
- Споменахте, че ще се завърнете по-активно в гимнастиката. Какви са вашите намерения?
- Президент съм на "Левски". Нашата школа трябва да бъде укрепена и да върне облика на българската гимнастика, това, което Невяна показа на олимпиадата. Ще осигуря на нея и на Катрин най-доброто. Имаме и страхотен треньор в лицето на Бранимира Маркова. Новите композиции на гимнастичките вече са направени. Дано няма намеса върху тях.

"България Днес“ потърси и мнението на Илиана Раева за думите на Нешка Робева, но нейният телефон беше изключен. Редакцията е готова да предостави право на отговор при желание за това.


Още три грации влязоха в конфликт

През последните три години най-добрите български гимнастички влязоха по един или друг начин в конфликт с Илиана Раева. Бившата световна шампионка Симона Пейчева направи два опита за завръщане в националния отбор. Ветеранката не успя да се пребори с по-младите състезателки, като обвини съдийството и самата Илиана Раева.
Приблизително по същото време тогавашната топсъстезателка Силвия Митева разкри как се е готвела в лоши условия. Тя изтъкна, че не е получила никаква подкрепа от федерацията и от Илиана Раева.


В началото на тази година Мария Матева беше освободена от националния отбор с довода, че има медицински проблем. Решението беше взето от главния треньор Ефросина Ангелова и със съгласието на Управителния съвет на федерацията, ръководен от Раева.



Реклама
Реклама
Реклама