Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5887512 www.bgdnes.bg

Нова експертиза по делото "Яна"

Нова експертиза е назначена по делото за убийството на Яна Кръстева, научи "България Днес". Тя ще се концентрира върху петната от кръв и биологичен материал по облеклото на жертвата, както и ще трябва да даде отговор насилствено ли е била съблечена.


Новата комплексна експертиза е по указание на Върховния касационен съд и е назначена вече от апелативните магистрати. Тя представлява експертиза за оставените всички следи по дрехите и най-вече по бельото на Яна. В това число ще се оглеждат отново двата мобилни телефона на жертвата, прословутите косми от друг човек по тялото й, както и ДНК материалът и следите на и около местопрестъплението. Към екипа от вещи лица този път ще се присъедини и трафолог. Това е експерт, който на езика на криминалистиката се занимава с конкретно изследване на оставените следи. Това ще даде по-ясна картина за жестокото убийство, чието разкриване се бави 6 години.
28-годишната майсторка на детски играчки е изнасилена и удушена в храстите на Борисовата градина през лятото на 2011 година. Единственият подсъдим за убийството е Николай Русинов-Чеци, който последно е видян с нея в нощта на престъплението.
През октомври 2014 година Софийският градски съд осъди Чеци на доживотен затвор. Година по-късно апелативните магистрати счетоха, че Яна не е била убита особено жестоко и намалиха наказанието на 19 години в пандиза. Така делото стигна до върховните магистрати, които не намериха аргументи за намаляването на присъдата. Те върнаха делото за преразглеждане, като се съобразиха с някои от възраженията на подсъдимия Русинов. Той твърди, че друг човек е убил момичето, след като е напуснал местопрестъплението. За това свидетелствали два косъма от други двама души, които са открити по ръката на жертвата. Другите 5 от 7 открити косъма по тялото на момичето са от половата област и гърдите на Чеци, сочат експертизите, правени у нас и в чужбина. Те са открити по местата, където момичето е било притискано.
Новата експертиза ще разгледа още веднъж веществените доказателства. Тя трябва да бъде готова до 8 декември, за когато е насрочено заседанието. Делото трябваше да се проведе на 29 ноември, но било пренасрочено поради заетостта на съдиите и липсата на свободни зали. Очаква се навръх студентския празник в съдебната зала да бъдат разпитани отново всички вещи лица в процеса. Те ще тълкуват отпечатъците от Чеци, открити върху окървавения и счупен телефон на жертвата, намерен от ченгетата под тялото й. Яна е била покрита с одеяло, а панталонът й е бил разкъсан, както и бельото й. Върховните магистрати подчертаха, че именно тези доказателства са достатъчен аргумент за насилственост по време на сексуалния акт, но не са били тълкувани правилно от апелативните съдии.
След изслушването на вещите лица се очаква да се премине и към пледоариите на защитата на Русинов и адвокатите на убитото момиче. Най-вероятно присъдата ще стане ясна през 2017 година.

Почерненият баща:
Истината е ясна!

"За мен истината е ясна". Това коментира във връзка с новата експертиза бащата на убитото момиче Явор Кръстев. Той е категоричен, че не изключва опит за манипулация на заключенията на експертите, но все пак вярва, че Николай Русинов ще получи доживотна присъда и никакво по-леко наказание не може да компенсира загубата му. По думите му дъщеря му е издъхнала в адски мъки, като е осъзнавала, че я убиват в продължение на 30 минути. Той е категоричен, че разследващите са си свършили работата и убиецът й ще лежи в затвора. Дори разказа, че при последното прожектиране на ужасяващите снимки в залата - на лобното място и трупа на детето му, самият Чеци се изплашил от гледката и поискал да не се показват повече. "Уж ни жалеше нас, но няма какво да ни мисли. Нас повече от това не може да ни боли. Ние изгубихме най-скъпото си и чакаме най-тежката присъда!"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама