Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5887513 www.bgdnes.bg

Министерството на здравеопазването реши: Лекар е невинен за мъртво бебе

Иво АНГЕЛОВ

Д-р Георги Георгиев, който беше сочен като виновник за смъртта на бебето на футболната съпруга Виктория Димитрова, е невинен.


Това е окончателното решение от проверката, която извърши Изпълнителна агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването. Копие от документа беше изпратено до редакцията на "България Днес".

Реклама


Съпругата на футболния национал Радослав Димитров изгуби в края на август т.г. нероденото си дете, което почина в 8-ия месец в корема й. Според Димитрова вина за смъртта на детето има д-р Георгиев от АГ болницата във Варна. След публикацията във вестника здравното министерство се самосезира и започна проверка.


"При извършената проверка в Специализирана болница по акушерство и гинекология "Проф. д-р Д. Стаматов" не са констатирани пропуски на дежурния екип, диагностицирал и насочил за хоспитализация бременната... Според становището на консултанта няма грешка или забавяне в поведението на дежурния екип", гласи решението на агенцията.


Според проверяващите непосредствена причина за смъртта на бебето в утробата на майката е задушаване, което "е възможно да бъде причинено от късата пъпна връв - дължина 30 см".


"Нямам притеснения за диагностични пропуски и приемам причина за загубата на плода да е така наречената и общоприета в медицинската литература терминология - "неясна фетална загуба", гласи писменото обяснение на д-р Георгиев. Той отрича да е вземал пари на ръка за преглед, но Виктория е категорична, че му е дала 40 лева. По повод тревогите й, че е стояла около 30 часа с мъртъв плод в себе си, преди да бъде оперирана, проверяващите отговарят, че "оперативната интервенция с отложена спешност е извършена навреме".


"Нямам думи в каква държава живеем и колко са безсърдечни хората, които отговарят за такива престъпни ситуации. В шок съм от проверката - сърцето ми е напрегнато, а стомахът ми е свит. Къде са му сърцето и клетвата на този доктор? Господ вижда всичко и той ще го съди. Всичко се връща и някои хора един ден ще плачат, както аз плача сега", заяви пред "България Днес" разстроената Димитрова.

Реклама
Реклама
Реклама