Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5889361 www.bgdnes.bg

МВР забрави боса на узитата

Без обвинения, арест или поне разпит остава действиятелният бос на разбитата от ГДБОП банда търговци на оръжия, коментираха пред "България Днес" криминалисти. Петима мъже и блондинка бяха задържани при зрелищна акция на антимафитотите в петък вечер в столичния квартал "Толстой". При обиски в домовете им бяха открити 50-те автомата УЗИ, множество пистолети, боеприпаси и пари. При последвалата пресконференция стана ясно, че антимафиотите смятат за бос на групата 27-годишния Йордан Йорданов. Като основни негови помагачи са сочени брат му Веселин и бащата Данаил. В бандата влизат гаджето на Йордан - Маргарита, аверът му Георги Яначков и бизнесменът Тодор Йорданов. Срещу шестимата е повдигнато обвинение за организирана престъпна група, а специализираният съд ги остави в ареста в понеделник вечерта.
По време на мярката за неотклонение стана ясно, че бандата има още един мистериозен участник. За него се знае само, че се казва Ивайло и е от столичния квартал Горубляне. Адвокатите на част от обвиняемите обясниха, че ако се следва логиката, именно той трябва да бъде обявен за бос на оръжейните търговци. Вместо това той дори не е бил разпитан от антимафиотите. Повод за твърденията е ключовата роля, която играе в схемата за оръжие мистериозният Ивайло. По неофициална информация той е собственик на оръжеен магазин в Горубляне. Вместо да пласира стоката на официални клиенти, Ивайло месеци наред е изкарвал на части огнестрелните оръжия от склада. Нелегалната стока е предавана в брезентови чанти от Ивайло на срещи с Йордан Йорданов и баща му Данаил. Те от своя страна имали грижата заедно със стругаря Тодор Йорданов да сглобят оръжията и да заличат серийните номера. По отработената схема са извадени намерените 50-те УЗИ-та и неустановено количество други пистолети, които са пласирани на всеки желаещ.


"Самоличността на Ивайло е ясна на разследващите. Комуникацията му с Йордан за уговарянето на предаването на оръжейните части би трябвало да е записана на въпросните СРС-та. Необяснимо е, че нищо не е предприето в тази насока, дори не е викан на разпит", обясни пред "България Днес" адвокат Христо Ботев, който защитава бащата Данаил и малкия му син Веселин.
На мярката за неотклонение стана ясно, че спецченгетата са следили групата около 5 месеца. В това време освен подслушване на разговори са документирани и няколко срещи между мистериозния Ивайло и останалите арестувани. Освен това са били на място и в оръжейния склад, потвърдиха от "България Днес" от специализираната прокуратура. Това според криминалисти е достатъчно основание Ивайло също да бъде приобщен като част от бандатата и да бъде задържан и обвинен. Ролята му на снабдител показва, че той на практика е бос в сянка, а останалите шестима просто негови дистрибутори.
В месеците до задържането бандата успява да пласира рзлични оръжия на клиенти. Сред тях е и арменецът Михаил Григорян, който си купил за 600 лева пистолет "Макаров". Според прокуратурата сделката е документирана, но чужденецът също не е арестуван.
"Тепърва ще се търсят още клиенти, които са си купили нелегало оръжие. Подозираме, че има и още сделки. Тепърва ще правим усилия да ги изидирим", обяви лаконично шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев. "България Днес" се опита да се свърже и с наградената за акцията прокурорка Ирина Илиева. Молбата ни беше тя да ни разкрие детайли по отношение на смущаващото бездействие на разследващите покрай дейността на мистериозния Ивайло. "За момента не искам да коментирам детайли по акцията, защото текат следствени действия и разпити на свидетели", обяви лаконично и тя.

Няма предотвратена сделка

Хвалбите на ГДБОП, че при акцията са предотвратили сделка за продажба на част от УЗИ-тата бяха опровергани от адвокатите на задържаните. По време на пресконференцията лично главният прокурор Сотир Цацаров похвали действията на спецченгета и обвинители и им обеща награди заради това, че не са допуснали толкова сериозен боен арсенал да попадне в ръцете на ъндърграунда. "Въобще не е работено в насока да се установи кой е бил клиент за въпросното оръжие. Вместо да ги изчакат на мястото на срещата и да ги хванат в крачка, за да видят кой иска да купи тези автомати, те са влезели директно да обискират адресите. Явно не са гледали достатъчно филми", пошегува се адвокат Христо Ботев. По думите му клиент може и въобще да не е имало. Може да са имали среща с приятел, с когото да пият кафе.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама