Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5901117 www.bgdnes.bg

Перата се измъква

Изчезнаха вързаните със "свински опашки"

Афганистанците нямат следи от бой, сочи експертиза


Оправдан за насилие над мигранти най-вероятно ще бъде прочулият се като "ловец на бежанци" Петър Низамов-Перата, който сам разпространи клипче на завързани със "свински опашки" нелегални. Това прогнозират пред "България Днес" запознати с казуса на Перата. Два са основните пункта по случая, които им дават основание за подобна прогноза.
На първото съдебното заседание по делото в Районния съд в Бургас стана ясно, че тримата вързани със "свински опашки" афганистанци са изчезнали. Чужденците вече имат присъди за нелегално влизане в страната ни. Заради тях те са настанени в транзитния център в село Пъстрогор. Те обаче самоволно са го напуснали още през юни и оттогава са обявени за общодържавно издирване. Много малко вероятно е бегълците все още да са на територията на България. Предполага се, че отдава са напуснали пределите на страната и най-вероятно са някъде из Западна Европа, която била и крайната им цел.
Разпитите им пред съдия, направени веднага след залавянето им на 10 април в местността Киров гроб край с. Евренозово, община Малко Търново, не бяха прочетени в залата. Това стана след възражение от страна на адвоката на Петър Низамов-Перата. Защитата настоява чужденците да дадат обяснения пред българския съд, защото при първите разпити те са казали, че са били бити от Перата. В съдебномедицинските експертизи и на тримата няма следи от побой, стана ясно в залата.
"Казах на съда, че такива разпити не могат да бъдат кредитирани. И разпитите им не бяха прочетени... Хем били бити, хем следи от побой няма...", коменитра публично адвокат Мартин Пеев, който защитава Перата.
Въпреки отсъствието на мигрантите съдът даде ход на делото с разпит на свидетели и приемане на част от експертизите. Няма наранявания по телата на потърпевшите, "свинските опашки" не са били много затегнати, тъй като са оставили следи само от едната страна, категорично сочи становището на съдебните експерти. Съдията се зарече да направи всичко необходимо тримата мигранти да бъдат намерени и доведени в залата, за да може съдът да чуе и тяхната версия за случилото се.
Самият Низамов не даде обяснения пред съда. Той ще бъде разпитан на по-късен етап. Перата и защитата му настояват магистратите да позволят айфонът му, който е бил иззет от полицията, да бъде включен към доказателствата. Подсъдимият държи да бъдат проверени изходящите обаждания. Той твърди, че е звънял на спешния телефон 112 след задържането на нелегалните. Според обвинението Перата не е направил това. Коя е вярната теза може да стане ясно само след проверка на изходящите обаждания от телефона на Петър Низамов.


Перата привлече вниманието на властите, след като качи в интернет клип, на който се вижда как трима афганистанци са проснати на земята с вързани със "свински опашки" ръце. Мъжете на видеото призовават мигрантите да се върнат обратно в Турция. Низамов прекара няколко дни в ареста, а срещу него беше повдигнато обвинение за противозаконен арест на афганистанците Исхаки, роден на 01.01.1998 г. в гр. Баглан, 19-годишния Доост от гр. Баглан и сънародника им Саадат, на 19 г., от Ненгархар.
Според обвинението в началото на 2016 г. Низамов чрез Facebook e започнал да организира неформална група, която се самоопределя като "цивилни отряди за защита на българските майки и вярата". Низамов решил да обикаля българо-турската граница с негови съмишленици, за да залавят бежанци край границата на българска територия и така се стигнало до връзването със "свински опашки".

Влезли от Турция

В началото на февруари на 2016 г. тримата афганистанци Саадат, Доост и Исхаки решили да напуснат родината си заради водените военни дейстивя там, пише в обвинителния акт. Последователно преминали в Пакистан, Иран и Турция. В Истанбул се събрала група от 25 афганистанци. Оттам те били закарани с микробус в района на българо-турската граница. В нощта на 9 срещу 10 април свидетелите Саадат, Доост и Исхаки заедно с останалите афганистанци от групата преминали под оградата на българо-турската граница. Водели ги каналджии турци, които говорели кюрдски и се придвижвали пеша през гората.

Ваня ТОДОРОВА




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама