Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5901373 www.bgdnes.bg

Адвокатът на клошаря Любо Данчев: Само през трупа ми ще го осъдят

Клошарят Любомир Данчев бе обвинен, че по непредпазливост е запалил тютюневите складове в Пловдив.

"Виновен до доказване на противното! Класика в жанра, тъй като прокуратурата избърза с внасяне на делото и въпреки че срещу клиента ни няма нищо конкретно. Няма никаква вероятност да приемем споразумение. Това би станало само през трупа ми. След като се запознах с всичко, което има прокуратурата, оставам още по-сигурна, че единственият вариант, който има пред нас, е да пледираме невинност".
Така коментира пред "България Днес" обвинението срещу 44-годишния бездомник адвокат Зоя Тошкова, която заедно с шефа на пловдивската колегия Стефан Левашки се наеха безплатно да представляват Данчев.
Първите заседания на процеса срещу бездомника са насрочени за сряда, четвъртък и петък следващата седмица. Данчев няма да отговаря за умишлено унищожаване на културните паметници, а за палеж по непредпазливост. Според държавното обвинение пламъците тръгнали от незагасен фас, който хвърлил клошарят. Адвокат Тошкова обаче продължава да е категорична, че в материалите по делото няма никакъв факт в тази насока.
Вчера колегата й Стефан Левашки се срещна с Данчев, за да обсъдят стратегията за началото на процеса.
Юристите не са обнадеждени, че от умишлен палеж обвинението бе преквалифицирано "по невнимание", което предвижда по-ниска наказателна отговорност, и ще отстояват позицията, че Любо Данчев няма общо с пламъците.
"Цялото общество е настръхнало и чака отговор на въпроса кой запали складовете. Очевидно е, че зад тези имоти стоят огромни инвеститорски интереси, изтъкна наскоро Тошкова. Тя припомни думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че Данчев не е единственият виновен за пожара, а трябва да се провери и наличието на инвеститорски интерес. Тя е категорична, че огънят на 20 август не е тръгнал от едно място.
"Невъзможно е толкова големи сгради да изгорят заедно толкова бързо. Няма как от един фас да се разпростре такъв огромен пожар", допълни юристът. И заяви, че не би искала да е на мястото на съдиите, които трябва да вземат решение за Данчев, тъй като няма доказателства - нито писмени, нито устни, за умишлен палеж. Колегата й Левашки е категоричен, че няма наличие на обосновано предположение Любомир Данчев да е автор на умишления палеж.
"Един свидетел само казва, че той си е хвърлял фасовете на пода, но това е било преди време - валял проливен дъжд, от покрива течало и се образувала локва", посочи адвокатът.
Става въпрос за това, че през 2000 г. и 2008 г. са изгорели две къщи, в които Данчев е живял. Първата е бащината му.
"Където мине Любо, стават пожари", заявил пред разследващите бездомникът Петър Крушков.
Въпреки че според прокуратурата пламъците тръгнали от незагасен фас, хвърлен от Данчев, според свидетели, сред които и огнеборци, пожарът е започнал от тавана на сградата, което няма как да стане, ако несретникът е бил невнимателен с цигара.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама