Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5902945 www.bgdnes.bg

Гласят експертизи по делото на Мария

Прокуратурата умишлено се опитва да манипулира доказателствата за смъртта на Боньо Фаса. Целта е да изкарат ученичката Мария, която рецидивистът се опита да изнасили, виновна за убийство по непредпазливост. Това обявиха пред "България Днес" близки на момичето. Повод за притесненията им е назначената миналата седмица нова експертиза, която ще се изготвя от петима експерти. Тя идва, след като излязоха резултатите от първото изследване, което било в полза на момичето. "От него става ясно, че нападателят може да е издъхнал и от инфаркт по време на опита за изнасилване, което напълно оневинява Мария", категорични са близките й.
С назначаването на експертизата разследването ще се забави още най-малко половин година. Инцидентът е от 25 юли, когато Мария бе арестувана.
Страшилището на Стара Загора Боньо Фаса издъхна, докато се нахвърля да изнасилва 18-годишната ученичка. Опитващата се да спаси честта и живота си Мария Гиздева бе обвинена за убийство, причинено по непредпазливост, в опит да се защити с ножа на нападателя.
В момента момичето е под гаранция и ходи на училище в стрес от забавянето на делото. Близките й недоумяват защо, след като вече веднъж е изготвена тройна експертиза, се налага да бъде правена и втора, която ангажира още петима експерти. "Явно 8 медици не могат да стигнат до заключение, което е несериозно. За нас причината за новото изследване е, че първата експертиза е в полза на Мария. Това явно не се е харесало на обвинението, което допусна фрапантна грешка още в началото на случая", коментираха възмутено роднините. 18-годишната Мария бе държана 72 часа в ареста, при условие че самата тя е жертва в случая, без консултация с психолог. "Била е в окаяно състояние, но никой не се е смилил и са я оставили в килията", вайкат се родителите на момичето.
Жертвата Боньо Фаса е над 100-килограмов закоравял престъпник, лежал почти целия си живот в зандана по обвинения за изнасилвания, рекет и побои. По време на процеса ще бъдат призовани да се явят и други негови жертви, които да помогнат в защитата на Мария.
Богдан Динев набелязва ученичката, когато започва работа в местно заведение. Прави се на добронамерен чичка и й споделя сърцераздирателна семейна драма - дъщеря му, която е на нейната възраст, не му говори от години. Правейки се на ранен баща, той успява да подмами Мария в дома си, където именно тя да ги сдобри с дъщеря му. Щом влизат в къщата на ужасите на ул. „Чай“, Мария разбира, че двамата са сами в къщата. В този момент изнасилвачът се нахвърля върху нея. Момичето докопва ножа на Боньо и го промушва в паниката си на две места - в корема и слабините. След това бяга от къщата му, споделя на родителите си и прави самопризнания в полицията.
Арестувана е за две денонощия, без да има възможност да разговаря с психолог. "Наложи се обвинителите да си прегледат пак доказателствата и да сменят обвинението срещу нея. Разследващите явно се чувстват унижени заради първоначалната си грешка и затова сега търсят под вола теле, за да изкарат, че го е убила нарочно", опасяват се семейството на момичето.
Мария и родителите й преминават през тежък период, тъй като са от провинцията и трудно се съвземат след драматичната ситуация. Самата Мария посещаваше психолог всяка седмица и едва тръгна на училище. Забавянето на делото обаче й тежи като камък, тъй като тегне опасността да попадне в затвора и да бъде наречена убийца. "Това е петно върху един млад живот, поставено без срам от полицията, която разследва случая. Явно резултатите от първата експертиза, които са в полза на Мария, не са им по вкуса", категорични са близките на момичето.
Втората петорна експертиза е назначена миналата седмица. Разследването бе удължено с 4 месеца, стана ясно в средата на ноември. Първоначално бе оповестено, че серийният изнасилвач Боньо Фаса е издъхнал от кръвозагуба, но впоследствие медиците се усъмниха, че причината за смъртта е инфаркт от напрежението по време на нападението. Резултатите на първата експертиза, с която се ангажирали трима експерти, са в полза на ученичката, която твърди, че се е опитала да се защити, категорични по въпроса са и мастити юристи. Мария ще бъде съдена за причиняване на смърт по непредпазливост и може да се размине с условна присъда. Ако се окаже, че смъртта е вследствие на инфаркт, обвинението срещу нея трябва да бъде свалено.

Изключен телефон

През последните дни Мария е с изключен телефон. Ходи на училище, но към момента рязко е ограничила контактите си. Тя е притеснена от забавянето на процеса срещу нея и това може да отключи посттравматичен стрес, алармираха лекуващите я психолози. Особено след като самото момиче призна в тв интервю, че приятелите й са й обърнали гръб след инцидента, а в старото й училище не я искали. "От моето училище пожелаха да не се връщам там, не аз. Едни те гледат с едно око, други – с друго. Едни ме подкрепят, други не. Никой не е на моето място. Може би е по-добре така", разкри потърпевшата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама