Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5904988 www.bgdnes.bg

17-годишният Симеон Манев: Шаолин ме преобрази!

Калих духа си, ще развивам кунгфу в България

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Шаолин ме преобрази! За 6 месеца обучение калих духа. Видях желязна дисциплина и уважение към големите и малките майстори в бойните спортове".


Това сподели пред "България Днес" 17-годишният Симеон Манев дни след като се прибра от половингодишно обучение на китайски бойни изкуства и култура в легендарния манастир.

Реклама


Вицешампионът по бойното изкуство Сан Да бе един от петимата изявени в спорта българи, пътували и престояли в Шаолин по покана на китайското правителство. Той е ученик в гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора.


За дългия си престой сред монасите Симеон премина освен през училището на Шаолин, така също и през школото по Тай Чи и училища в столицата Пекин по кунгфу, като основното, с което се занимавал, било именно кунгфу.


"Всяка сутрин ставахме в 5,20 ч. В 5,30 започваше 5-километрово бягане. Тренировките бяха от 8 до 10 и следобед от 16 до 19,30 ч. Имаше ред, дисциплина и страхотно уважение към и от всички. Най-ценното и важно беше, че връщайки се сега в България, ще имам възможност да развивам кунгфу в родината", разказа още единадесетокласникът, който е син на депутата от ГЕРБ Маноил Манов.


Освен древното бойно изкуство ученикът е усвоявал калиграфия и китайски език, както и сан да и шаолинчюан.


Симеон е категоричен, че със сигурност би се върнал в Шаолин при първата удобна възможност и покана от китайска страна.


Младежът е многократен шампион по сан да на България. Вицеевропейски и балкански шампион за последните години. Заради тези си постижения е поканен от китайското правителство за обучението в Шаолин. В Стара Загора той тренира в клуб по бойни изкуства и сан да "Кралете на саншоу".

Реклама


Страстта на Симеон към тях дошла от баща му Маноил. Заедно с татко си момчето започнало да ходи в залата още като проходило.


Маноил Манев също от детските си години е свързан с китайското бойно изкуство ушу. Той бе председател на Инициативния комитет за провеждане на Европейското първенство по ушу в Стара Загора през 2015 г. и зам. главен съдия в Европейската федерация по ушу за дисциплината сан да.

Реклама
Реклама
Реклама