Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5906019 www.bgdnes.bg

Лозарят с еврото се страхува от вендета. Ангелов не иска да излиза на свобода от килията

Прокуратурата се мае за милионите в златното езеро

Иван Залев

Земеделецът, който бе задържан за милионите фалшиво евро, скрити в златния язовир, се страхува от вендета. Явно притеснен за безопасността си, дори не пожела да излезе от ареста.
Поведението на разработващия лозя и сливови градини Атанас Ангелов Ничев рязко се промени в дните след ареста му. На първото гледане на мярката му за неотклонение задържаният поиска от Пловдивския окръжен съд да го пусне с парична гаранция или с подписка. Ангелов дори се разплака, докато защитникът му, адвокат Димитрия Учкунова, обясняваше в зала, че Ангелов издържа дъщеря си Нели като студентка в София и тя е много притеснена за баща си. В крайна сметка магистратите не се смилиха и оставиха лозаря зад решетките. Както е по закон, бе насрочена дата за обжалване пред Пловдивския апелативен съд. Проверка на "България Днес" показа, че Ангелов изненадващо дори не се е възползвал от тази възможност и се е примирил със съдебното решение да остане в ареста. Пред вестника адвокат Учкунова отказа да коментира защо с клиента й не са се възползвали от възможността да обжалва. Тя заяви, че не може и да разкрива нищо около разследването, но все пак потвърди, че прокуратурата още няма никаква яснота как Атанас Ангелов се е сдобил с милионите фалшиво евро.


В същото време в Първомай и в близкото село Татарево, откъдето е земеделецът, хората продължават да са категорични, че не вярват Ангелов сам да се е замесил в аферата и че по-скоро е бил принуден да участва. Тези, които го познават отдавна, твърдят, че е изключително работлив, никога не прекрачвал закона и е бил въвлечен в схемата. Отдават нежеланието му да излезе на свобода именно със страх да не бъде ликвидиран от опасяващите се да не бъдат разкрити фигури зад него. Освен за еврото в Татарево се чудят и как Ангелов се е сдобил с дрогата и оръжието. При обиските в къщата му в селото бяха открити 3 килограма марихуана и 13 пушки, някои от които със заличени номера. Според разследващите част от тях са изчезнали при крупна кражба от оръжеен магазин в Хасково преди две години. Тогава неизвестните апаши запалиха магазина, за да заличат следите си.
Ангелов бе задържан след показания на негов съселянин, който го изпортил. Румен Янков-Ергенина бе пуснат срещу 5 бона гаранция. Третият в схемата, Найден Бонев, не бе освободен. Именно Янков завел ченгетата до язовир "Мечка" край село Леново, където казал, че има потопени много евро. Почти до брега бяха намерени два чувала с ненарязани евро менте. Участвали в акцията разказаха, че те не са били вързани за дъното както трябва.
Според разследващите Атанас Ангелов е бил основният играч в схемата и главно той е съхранявал парите. Никой не може да каже откъде се е сдобил с тях.


Майсторът човек на Карамански

Засега не само не е ясно откъде Атанас Ангелов се е сдобил с фалшивите милиони евро, но и дали изобщо той е потопил ментетата в язовира. Криминалистите обаче са категорични, че майсторът е Петър Павлов-Растера, посочен за най-добрия фалшификатор на евро в света лично от боса на Европол Роб Уейнрайт. Основания им дава фактът, че на иначе изключително добрите фалшификати има лека неточност. На картата на Европа липсва единият ръкав на полуостров Халкидики - Атон. Това било нещо като подпис на най-големите фалшификатори и според ченгетата е именно на Растера. Преди да се специализира в пари, навремето Растера правел паспорти и бе уличен, че е изработвал за Иво Карамански и хората му.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама