Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5909114 www.bgdnes.bg

Адвокатка отмъква 7206 лв. на клиент

За присвояване на 7206 лв. от клиент е обвинена адвокат Мария Щерянова от Разлог. Това била сумата, която фирмата на едноличния търговец Мустафа Бильов следвало да получи по изпълнително дело срещу дружеството "ГБС Тонзос" АД от Казанлък.
Според прокуратурата причина за престъплението е ниското правно съзнание и стремежът за материално облагодетелстване от страна на Мария Щерянова, която е адвокат от 1999 г. Тя не се признава за виновна и ще доказва своята теза на делото, което ще се гледа в Районния съд в Благоевград.
Историята се заплита, когато бизнесменът от белишкото с. Бабяк платил 800 лв. хонорар на адвокатката за делото, което завел срещу строителното дружество за задължение по неизплатена фактура. Той не ходил на заседанията в Казанлък и след известно време получил известие от Районния съд, че е спечелил делото и трябва да му бъдат изплатени 6000 лв. Тогава отново се обърнал към адвокат Щерянова за образуване на изпълнително дело. Той не знаел, че тя вече била станала помощник на частния съдебен изпълнител (ЧСИ) и е прехвърлила клиентите си при нейната колежка и приятелка адвокат Илонка Пандева.
Изпълнителното дело било образувано при същия ЧСИ, където работила Щерянова, а година по-късно Мустафа Бильов получил писмо, че сумата от 7206 лв. е изплатена и запорът на сметките на строителната фирма от Казанлък е вдигнат. За това научил след посещението си в офиса на дружеството. Тогава потърсил адвокат Щерянова, която го уверила, че ще получи парите. Минали много месеци и това не се случвало. Последвали нови разговори, при които тя обещала, че ще му даде парите. Намесил се и бившият съпруг на юристката - адвокат Пламен Щерянов. Той уверил бизнесмена, че ще му върнат парите, но в момента имали финансови проблеми.
Впоследствие търговецът от с. Бабяк разбрал, че той бил прехвърлен при адвокат Пандева, тъй като Щерянова станала помощник ЧСИ. След като така и не получил парите, подал жалба в прокуратурата. По случая е образувана проверка, която прераснала в досъдебно производство, по което адвокат Мария Щерянова е обвинена в присвояване на 7206 лв.
Като свидетел е разпитана колежката й - адвокат Пандева. Тя твърдяла, че Щерянова й дала кочан с адвокатски пълномощни за изпълнителни дела. В тях имало три договора за правна помощ, единият от които бил с търговеца от с. Бабяк. Под тях било името на адвокат Пандева, въпреки че не ги е разписвала. Когато попитала Щерянова защо го е направила, тя й обяснила, че клиентите искали разписка за платен хонорар, както и че за да я облекчи, тя ще води изпълнителните дела. По нейна молба Пандева разкрила банкова сметка, по която да се превеждат суми от изпълнителни дела и хонорари. Тя изтеглила сумата, наредена по делото на фирмата на Мустафа Бильов, и ги предала на Щерянова срещу разписка и подпис. Парите обаче не стигнали до бизнесмена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама