Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5913820 www.bgdnes.bg

Бочели, Бенини и Плачидо гласуват „да“ на референдума в Италия

Повечето известни личности от шоубизнеза, културата и архитектурата гласуват „да“ на референдума за конституционни реформи в Италия в неделя.

Голям брой представители на киното и телевизията подписаха апел „за“ реформите на премиера Ренци, които предвиждат орязване на функциите на Сената и на разходите за обществената администрация.

Реклама

В отбора на „да“ за реформите са певецът Андреа Бочели, актьорите Микеле Плачидо, Стефания Сандрели, Рики Тоняци, Стефано Акорси, Изабела Ферари, Алесандро Прециози , режисьорите Габриеле Салваторес, Паоло Вирци и Фержан Озпетек, модната дизайнерка Киара Бони, световноизвестният балетист Роберто Боле, авторите на бестселъри Федерико Моча и Сузана Тамаро.

Сред най-активните поддръжници на „да“ е и актьорът Роберто Бенини, спечелил Оскар за „Животът е прекрасен“. „Ако случайно спечели „не“ на референдума, това би било по-зле и от Брекзит. Представяте ли си деня след победата на „не“?Моралът ще рухне. Самите автори на реформата казаха, че втората й част след това трябва да се подобри, но ако веднъж не тръгнем напред, просто повече няма да има реформи“, каза Бенини.

Най-известният италиански шеф готвач в света Масимо Ботура също е „за“. „Референдумът е по-скоро въпрос на култура, отколкото на политика. Ако спечели „не“, ми идва желание да захвърля всичко и да замина за чужбина, ще отворя ресторант в Ню Йорк. Въпросът не е в Ренци, а в Грило. Той е логиката на онези, които мислят „в Италия не може да се направи“. Ако тя мине, ние сме свършени.“, каза Ботура.

В различни отбори играят обаче Паоло Сорентино - режисьор на филма „Голямата красота“, спечелил Оскар и актьорът Тони Сервило, изиграл главната рола. Сорентино е „за“, а Сервило е против реформите.

Актьорът Лука Дзингарети, който играе комисаря Монталбано в едноименния сериал, поддържа реформите, докато „бащата“ на Монталбано -писателят Андреа Камилери е против тях.

Против реформите на Ренци са и певиците Джорджа, Ана Окса и Фиорела Маноя, актрисата Сабрина Ферили, актьорът с български произход Мони Овадия, шоузвездата Алба Париети.

Реклама
Реклама
Реклама