Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5914365 www.bgdnes.bg

Елена Поптодорова: Бях поканена за служебен премиер, но имам работа във Варшава

Дългогодишния ни посланик в САЩ Елена Поптодорова проговори за поканата да оглави служебно правителство в България. Пред Нова телевизия тя разкри, че са й отправяни неколкократно такива предложения, и то не от една партия.

Самата Поптодорова е скептично настроена, че ще се намери лесно кандидат за поста.

"Не мисля, че ще е лесно да се намери служебен премиер сега. Колкото казах - казах. Не отричам, че съм била канена и ме разберете защо не искам да влезна в подробности. Имам работа във Варшава, където ще работя срещу насилието и нетолерантността към мигрантите. България не е затворена страница за мен", признава Елена Поптодорова.

Реклама

"Слабо познавам новоизбраният президент Румен Радев". Това каза още бившият ни посланик в САЩ.

Само на 24 години се налага тя да превежда от английски на Тодор Живков. Тази среща допринася за бъдещата й работа във външно министерство. „Майка ми беше решила, че непременно трябва да уча чужди езици. Затова от 5-годишна го учех“, споделя Поптодорова.

„Една от най-неповторимите ми срещи беше с папа Йоан Павел Втори“, казва дипломатът ни и допълва, че тя бележи живота й. Бившият ни посланик не крие, че баща й е човекът, чийто съвет не е забравила до днес. "Дръж главата високо и името чисто", казвал й той. „Това съм се опитвала винаги и да правя“, казва Поптодорова.

Дипломатът ни разказа и за срещата си с новия президент на САЩ Доналд Тръмп. „По време на годишния бал на Червения кръст, който се провежда в именито му в Маями. Той има слабост към Източна Европа. Той е един отворен човек, без предразсъдъци“.

Елена Поптодорова призна, че следи събитията в България. „Тревожи ме, че не можем да вдигнем поглед нагоре. Оставаме вплетени в конюнктурата. Не мисля, че ще е лесно да се намери служебен премиер. Той е с ограничени правомощия. Задачата му е да организира изборите, а те няма да са лесни“, смята тя. И за бъдещите си планове.

„Започвам работа във Варшава. Работата ми ще е свързана с мигрантската криза и бъдещето на ЕС“.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама