Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5916256 www.bgdnes.bg

Чужденци готвят атентат у нас

"По дипломатически път е получена информация за три-четири чуждестранни лица у нас, които вероятно подготвяли терористичен акт", това обяви вчера министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.
С изказването си Бъчварова потвърди публикуваната в съботния брой на "България Днес" новина за готвено отмъщение от талибани след полицейската акция в Харманли. Впоследствие новината за възможните атаки е препечатана и в множество английски медии.
За очакваните реакция от ислямисти предупреди преди няколко дни и доклад на Европол. В него службите алармират, че "Ислямска държава" планира нови терористични атаки в Европа. Основните застрашени страни според полицейската организация са Франция. Белгия, Холандия, Великобритания и Германия.
В доклада на Европол България не бе спомената конкретно. Пред репортер на вестника източник от службите за сигурност още миналата седмица обяви за засечени информации, че страната ни също е мишена. По думите му МВР и ДАНС моментално след получаването на сигналите затягат мерките за сигурност. Вчера стана ясно, че има и конкретни резултати от дейността им.


"Лицата са в полезрението на службите и с тях се работи", обяви Бъчварова.
Въпреки множеството въпроси вътрешният министър отказа да даде повече подробности по случая.
По неофициална информация освен в България разследване върви и в Лондон. Именно там миналата седмица се проведе митинг на ислямисти от Афганистан пред българското посолство. Повод за протеста са фалшиви съобщения за загинали мигранти при сблъсъците в Харманли. Техни автори са доброволци, грижещи се за емигрантите в лагера.
Най-конкретна в "сензационните разкрития" е англичанката Джил Гласби.
"Линейките откараха няколко човека, които са починали от раните си след жестокия побой. На никого не му пука какво става в Харманли", написа във фейсбук англичанката.
Измислените писания на приятелите на емигрантите не се потвърдиха официално. Това не попречи лъжите им да се разпространят масово от ислямисти в цял свят, които призоваваха за отмъщение.
Първата реакция дойде от радикални фенове на талибаните в Лондон. Един от босовете на афганската общност Ахмад Джавет Тураб в британската столица е свикал митинга пред посолството ни. На призива му се отзоваха 30-40 талибани. Мъжете носеха плакати с призиви за мъст и търсене на отговорност от българските власти, убили техните братя.
Впоследствие организаторът публикува снимки и видео от протеста във фейсбук, а негови авери направиха стотици коментари. Наред с безобидните призиви за справедливост има и директни заплахи.
"Ликвидирайте тези кучета, убили нашите братя", написа един от афганистанците, вярващ на фалшивите информации от Харманли. Няколко други директно обявиха, че отмъщението към България вече се планира от братята му тук.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама