Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5918911 www.bgdnes.bg

Ангелинка си взе цялото имане на Самоковеца

Вдовицата на Константин Димитров - Косьо Самоковеца – Ангелинка, тихомълком си е върнала и последната част от българското наследство на мафиота, показа проверка на "България Днес". След няколко хитри врътки с кухи фирми Ангелинка Димитрова става собственик на множество недвижими имоти за десетки милиони левове. Сред най-ценните й придобивки е култовият хотел "Замъка" в Боровец, няколко огромни вили и десетки парцели в курорта.
Скъпоценните имоти са придобити приживе от Самоковеца, докато той е един от най-големите мафиотски босове у нас. Чрез ръководените от него контрабандни канали Димитров годишно печели стотици милиони левове. Част от тях отчита на политици и висши ченгета, а останалите запазва за себе си. Сериозни суми от изкараното Косьо влага в покупката на имоти в България и чужбина.


Сладката схема рязко рухва след разстрела на Самоковеца на 10 декември 2003 г. в Амстердам. Малко след убийството му за делата на Самоковеца най-после се сеща и прокуратурата. Като с магическа пръчка обвинителите изравят множество разработки срещу мафиота и запорират имуществото му. Броени дни преди искането за конфискация да стане факт, вдовицата на Самоковеца успява да продаде два от семейните хотели и останалите имоти на две подставени фирми. Заради врътката си Ангелинка също се сдоби с обвинение за пране на пари и контрабанда и започнаха дела за развалянето на сделките. В крайна сметка вдовицата Ангелинка бе оправдана напълно. Така хотел "Замъка", вилите и парцелите останаха собственост на фирма "Радо БГ", собственост на някой си Димитър Димитров. За Ангелинка официално остават няколко огромни апартамента в центъра на София и Варна.
След множество съдебни драми през 2014 г. Ангелинка е напълно оправдана. Делата за конфискация също приключват в нейна полза.
Вдовицата на Самоковеца не бърза да си върне фиктивно прехвърлената собственост. Процедурата по прехвърляне стартира едва в началото на ноември тази година. Срещу едва пет хиляди лева вдовицата на Самоковеца си връща притежанието на фирма "Радо БГ", която е преименувана на "Д Кесъл". Така в ръцете на Ангелинка отново се връща хотел "Замъка", две вили в Боровец и няколко имота в Самоков.

Реклама


С друга сделка Ангелинка Димитрова прилапва и още няколко парцела в Боровец чрез купуване на друга куха фирма - "Трипъл Аспект България". Така и последната част от имотите на Самоковеца се връщат официално в семейството.
Освен имотите Ангелинка наследи и солидни банкови сметки в чужбина от покойния си съпруг. Част от тях трябваше да подели и с брата на Косьо Самоковеца - Мартин. Според запознати става дума за над 200 млн. Долара, натрупани от контрабанда. Огромните суми предвидливо се водят на името на офшорки. Така са недосегаеми за властите, но и трудно могат да бъдат харчени легално. Затова наследниците на мафиота стартират процедура по избелване на милионите.
Според слухове в подземния свят в част от дейностите е ангажиран и братът на Косьо. Като част от процедурата Мартин Димитров преди няколко месеца регистрира две фирми - "Глобал Вижън Къмпани" и "Ви Ди Ем Груп". По тях чрез различни сделки се очаква да бъдат преведени легално у нас милиони левове. По същото време братът на Самоковеца успява да се сдобие и с два огромни апартамента в Златни пясъци и луксозна вила във Варна.

Лапа милион от държавата за Коледа

След като бе оправдана, Ангелинка заведе дело в Страсбург заради несправедливо повдигнатото й обвинение. След няколкогодишни процедури решението на Европейския съд за правата на човека бе в нейно име. Магистратите й присъдиха 430 хиляди евро обезщетение за претърпените страдания и несгоди. С натрупалите се междувременно лихви сумата, която държавата трябва да изплати на вдовицата, набъбва до един милион лева. Макар вината да е на прокуратурата, парите по закон се изплащат от държавния бюджет. Очаква се около Коледа Министерският съвет да вземе решение за превеждане на милиона по сметките на Ангелинка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама