Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5924662 www.bgdnes.bg

Ламбо прави курбан

Празнува рожден ден с учениците

Стефан Данаилов прави курбан навръх Коледа - 25 декември! Той е посветен на традицията, която Мастера спазва в памет на любимата си съпруга - Мария Данаилова, отишла си от този свят преди две години.
"Ще продължа да събирам родата заради нея. Пак ще сме заедно с близките, както правим всяка година от много време насам", каза Данаилов.
Навръх празника актьорът ще събере на една маса сестра си Росица Обрешкова, племенницата си Роси и нейното момиченце, Росен Цанков с неговите близнаци и лекарите, спасили живота на професора.
Курбанът е в чест на доведения син на Ламбо, който преди години оцеля след много тежка болест. Момчето на Мария Данаилова и Ламбо винаги са били като истински баща и син, макар Росен да е роден син на Вили Цанков, първия мъж на Мария Данаилова. Продуцентът на "Под прикритие" не веднъж е споделял, че дължи живота си на Ламбо. Преди 20 години изключително рядка болест, отключила се след прекарана пневмония, покосява Цанков. За няколко дни Росен буквално се стопил. Тогава Стефан Данаилов впрегнал всичките си сили, за да намери добри лекари и да осигури лекарства от чужбина за сина си.
"По това време Мери, която обикновено постеше преди Коледа, реши и си обеща да спази тримирене (б.а. - пълно въздържане от храна три дни преди Коледа или Великден). Направи го като молба към Господ да се оправи синът й. Точно по Коледа се разбра, че той вече е добре и ще се възстанови. Като благодарност Мери започна да дава всяка година курбан за здравето на Росен", разказа пред "България Днес" една от приятелките на Мария, режисьорката от БНТ Нушка Григорова.
С днешна дата, две години след кончината на съпругата си, Ламбо продължава традицията, която тя му завеща. "До края на живота си ще нося в сърцето си болката по Мери. Тя умееше да създава уют и спокойствие дори на празниците. Знам какво направи тя за мен през всичките тези години и не случайно съм си мислил как щеше да протече моят живот, ако не се бяхме срещнали - съвсем по друг начин. Затова казвам, че съдбата е решила да ни срещне с нея. И да останем заедно толкова години. Не че в живота ни не е имало кризисни моменти, но ги преодолявахме, а не стигнахме до противоречия и крайни, безлични моменти. На мен ми беше приятно да се прибера вкъщи. Което говори повече от всичко друго, което мога да кажа", споделя в едно от интервютата си за "България Днес" актьорът.
Иначе днес професорът няма да пропусне да отпразнува и 74-ия си рожден ден. "Ще сме заедно с новия си клас, подмладяват ме тези деца, ставам като тях - почти на 19 години". Така се пошегува на рождения си ден големият актьор.
На днешния си празник Мастера ще почерпи първо в театъра, а после и колегите си от парламента - тях на отделна, специална трапеза. "Няма какво да си пожелавам освен здраве. Всичко останало е само плод на много работа", категоричен е най-добрият ни преподавател по актьорско майсторство. Разбира се, радостта на Ламбо за празника са и хилядите студенти, които никога не забравят да му честитят по телефона или лично. "Децата много ме обичат и аз давам всичко за тях. Любовта ни е взаимна", каза щастливият актьор.


В родата всички са Стрелци

В Данаиловия род почти всички са зодия Стрелец и празнуват рождени дни един след друг. Тази година фамилните сбирки стартирали на 26 ноември, рождения ден на Росица Данаилова. Актрисата, смятана за секссимвол на столичния артистичен елит от 60-те години, посрещаше гости два дни от сутрин до вечер. На 8 декември Росица отпразнува в тесен семеен кръг и рождения ден на сина си Ино, който стана на 55 години в Южна Африка. Истинското му име е Ламби Кондов - кръстен е на дядо си Ламби (бащата на Стефан и Росица Данаилови) и носи фамилното име на баща си - актьора Иван Кондов, първия съпруг на Росица. На 9 декември самият Данаилов навършва 74 години. Най-младият Стрелец в рода на Мастера - Роси Обрешкова, ще стане на 44 години на 19 декември (дъщеря на Росица Данаилова от втория й брак с режисьора Константин Обрешков). "Роси е асистентка на Стефан в НАТФИЗ. Слава Богу се разбират, защото не е лесно на два Стрелеца да работят под един покрив", признава пред смях Росица Данаилова.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама