Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5930964 www.bgdnes.bg

500 умират годишно от ракия менте . Внимание! Отровен алкохол залива пазара за празниците

Бум на заловени нелегални напитки от митничари

Надя Панкова

Наближаващите празници отново извадиха на пазара опасни пластмасови туби със съмнителна течност под етикета "ракия". За това сигнализираха читатели на "България Днес", попаднали на подозрителните туби и бутилки по столични сергийки и крайпътни търговци около селата.
Заради по-ниската цена на домашния алкохол мнозина се изкушават да посегнат към такава напитка, за да спестят някой лев по празниците. Специалисти обаче предупреждават, че и в този случай евтиното излиза не скъпо, а направо фатално. Известният специалист токсиколог доц. Анета Хубенова няма да забрави кошмарен случай от практиката си. Вследствие на консумация на домашна пърцуца от трима приятели двама намират смъртта си, а третият "се отървава" със слепота и увреден черен дроб. Човекът се "спасил" единствено заради изпитите след ракията две нормални водки в местна кръчма. Сутринта след запоя с домашната ракия единственият оцелял се събужда, без да вижда, с конвулсии и изпада в безсъзнание, а намерилите го, го заварват да лежи в собственото си повръщано. Лекарите успяват да спасят живота му, но не и зрението и черния дроб на човека.
Експертите отчитат и неприятна тенденция в смъртността от произведена домашна ракия - близо 20% от случаите са именно от консумация на опасна скоросмъртница. Само в периода декември-януари над 10 души бяха погубени след запой с домашна ракия. Лекари алармират и че е недопустимо годишно от такива питиета да си отиват близо 500 души, цифра, равна на жертвите на пътни произшествия.
Проблем за властите да контролират продажбата на ракията менте е и фактът, че масово производители предлагат продукцията си в интернет. Малцина потребители обаче могат да различат качествен от смъртоносен алкохол. А лечението след натравяне с домашна ракия струва близо 100 хиляди лева, посочва токсикологът от ВМА д-р Борислав Петров. Скъпа цена за левче-два по-евтино питие на трапезата. Проблем при подобно производство на алкохол е фактът, че в него често се влагат съмнителни съставки, за да оправдае ниската му цена, както и начинът на производство е буквално потресаващ. Запознати разказват, че някои хора дори варят ракия, ползвайки барабани от стари перални машини. Хигиената при подобен процес граничи с нулата.


За бума на опасната ракия сочат и последните резултати на Агенция "Митници". Все по-често митничарите залавят нелегален алкохол от казани. Последните два случая са от Червен бряг и Лом. В края на ноември близо 1500 литра опасен алкохол в пластмасови туби, бутилки и бидони са задържани от служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" към Митница Свищов. Алкохолът е открит при проверка в частен имот, а собственикът му се оказва, че крие още опасни напитки в друго жилище. Заловени са общо 246 пластмасови туби, бутилки и бидони с различна вместимост - от 0,5 литър до 70 литра. Течността в тях има силен мирис на спирт, а цветът й е мръсно-кафеникав.
Малко по-рано през същия месец в района на Дунав мост 2 екип на ломската митница спира за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ ароматизатори. И какви ароматизатори откриват само - плодова ракия, натъпкана в кофи, скрити в палета, в които според водача има грунд. Задържани са общо 48 кофи "грунд", а във всяка има по 2 мяха от 6 литра от ракията. От митниците са категорични, че едва 10% от домашната ракия е за собствена консумация, а останалата отива за продажба на черно, от което не произтича никаква полза за хазната.
А именно тя плаща, за да се излекуват и спасят употребилите съмнителен домашен алкохол. Хоспитализирането на натровен с метил излиза около 4000 лв. дневно, а периодът за лечение е близо две седмици.

Реклама

Варят скоросмъртницата
от стари компоти

Не само грешките при дестилиране и ниската хигиена при производство на домашна ракия крият риск за живота и здравето. Суровината, от която обичайно се прави евтината домашна пърцуца, често е нискокачествена - изгнили плодове от края на сезона, изкуствени плодови субстанции и дори при липсата на такива - изостанали в стари компоти плодове. Овкусители, бои и нискокачествен спирт са обичайното съдържание в евтиния домашен алкохол.

Предпразнично - иззеха
1900 литра алкохол

Ден след Никулден пореден удар на митниците конфискува нови 1893 литра опасен алкохол. Служители от бургаската митница разкриха нелегален склад за алкохол в селски двор на Нова Загора. Иззети са 1893 литра алкохол с неясен произход в бутилки и бидони с аромат на мастика, мента, ракия, както и високоградусов спирт. За тях са подготвени еднолитрови пластмасови бутилки без етикети, скрити в два фургона в същия двор.
Във фургоните са открити и бутилки по 10 литра, бидони и варели от по 50 и 60 литра, съдържащи алкохол със същите цветове и аромати и с монтирани канелки към тях за пълнене на по-малки бутилки. В отделна пристройка на двора са открити и два резервоара с общо 1113 литра високоградусов спирт. Собственикът на имота не е представил никакви документи за произхода на алкохола или за платен акциз, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама