Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5934039 www.bgdnes.bg

Кръглият сирак Павел от взривения Горни Лом: Доживот им е малко на виновните!

"Затвор доживот е малко за виновните за смъртта на родителите ми, които загинаха при взрива. Каквато и присъда да получат, майка и татко няма да се върнат!" Това заяви пред "България Днес" 22-годишният Павел Иванов от с. Средогрив, чийто родители бяха изпепелени при експлозията в завод "Миджур" в село Горни Лом на 1 октомври 2014 г. Павел и братчето му Иван останаха кръгли сираци след взрива в частния завод, при който смъртта си намериха 15 души. Други двама бяха тежко ранени и дълго лекуваха травмите, получени от изхвърчали от взривната вълна бетонни блокчета.

Павел пропусна вчерашното заседание по делото, което се гледа в Окръжния съд във Видин. Причината е, че той е на работа. Не може да си позволи да отсъства, защото сам издържа себе си и 7-годишното си братче Иван, което е второкласник. Освен това пътуването до Видин е свързано с разходи, а за издръжката двете момчета разчитат единствено на доходите на Павел. В момента той се е хванал да изкарва прехраната си като дървосекач в Белоградчик. Подчертава, че не се притеснява да работи каквото и да е, защото животът е скъп. Две години след чудовищната експлозия в "Миджур", която отне живота и на двама му родители, нито собственикът на завода Валери Митков, който е подсъдим, нито някой от шефовете е потърсил осиротелите момчета да види как са или пък да им помогне дори с един лев.
"Справяме се някак с живота. Братчето ми е вече във втори клас, ходи на училище. За домакинството и прехраната се грижим с моята приятелка, с която сме заедно от три години. Отглеждаме зеленчуци в градината и така си облекчаваме бюджета. Много хора ни помогнаха със средства веднага след смъртта на мама и татко, за което им благодаря сърдечно", подчертава Павел.
Той все още не е решил какъв граждански иск да заведе към виновните за трагедията, която застигна семейството му. Казва, че ще предяви финансови претенции на по-късен етап. Ще го направи заедно с останалите пострадали от експлозията. В момента те събират нужните документи и когато са готови, ще ги депозират в съда.
В закрито заседание Окръжният съд във Видин вчера даде ход на наказателното дело за взрива в завод "Миджур". Първото съдебно заседание бe за предварително изслушване на страните. Те отказаха делото да се гледа по съкратената процедура и заради това процесът ще мине по общия ред. Съдията насрочи първото заседание за 20 януари 2017 г. В залата се явиха всичките четиримата обвиняеми - Палма Иванова, Валери Митков, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, и техните адвокати. Дойдоха и някои от близките на убитите от взрива. Сред тях са Димитър Димитров, баща на загиналия Михаил от Горни Лом, снахата на собственика на завода - Валери Митков, чийто син също издъхна при експлозията. Те не бяха допуснати в залата.
Инспекторът по безопасност на труда Палма Иванова и Валери Митков са подсъдими за причиняване на смърт при професионална непредпазливост. И двамата са допуснали с взривни материали да работят хора, които нямат нужното образование и квалификация. Те са млатели мините с дървени самоделни чукове и секачи от цветен метал, което е абсолютно недопустимо, и не са имали никаква представа от техническите характеристики на различните видове боеприпаси. Според обвинителния акт Палма Иванова и Валери Митков са виновни и за причинените от взрива средни телесни повреди на още двама служители в завода. Престъпление по служба според държавното обвинение са извършили бившият началник на служба КОС в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, която е бивш шеф на дирекция "Международна контролирана търговия и сигурност" в Министерство на икономиката и енергетиката.
Освен четиримата подсъдими има и още трима виновни за експлозията, но те са загинали при взрива, който изравни завода със земята. Това са директорът на завода Валери Цокин, Мирослав Чернев, шеф на цех "Утилизация", и Емил Митков, изпълнителен директор на фирмата и син на собственика на "Миджур".
Милионерът масон Валери Митков продължава да настоява пред разследващите, че трагедията не е станала поради човешка грешка, а заради саботаж. Разследващите са установили, че взривът не е умишлен, а е в резултат на куп нарушения, свързани с безопасността на труда и неспазване на технологията за унищожаване на боеприпаси. Те са прекарвани от Кулата до Горни Лом без каквато и да е надеждна охрана. Така и са съхранявани в завода.

350 хил. лв. искат близки

350 хил. лв. искат близки на загинали при експлозията в "Миджур". Четири дела от техни наследници са заведени в Административния съд във Видин. Почернените близки търсят отговорност от Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката и администрацията на Министерски съвет. Искът е заради неправомерни техни действия и бездействия.
За мен единственият и най-големият виновник - това е държавата, посочи Димитър Димитров. Той е баща на 26-годишния Михаил, който загина при експлозията в Горни Лом.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама