Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5944786 www.bgdnes.bg

Златистия газил полицията, за да отмъсти

Държат го под стража, смесил лекарства с алкохол

Калина ЕДРЕВА

Мъст е в основата на нелепия инцидент, пратил отново легендарния бандит Злати Златев-Златистия в пандиза. Това е една от версиите, по която разботи полицията в Дупница след необяснимата катастрофа.
Миналата сряда пуснатият предсрочно на свобода убиец Златистия налетя с джипа си „Мерцедес“ и направи на трески спуснатата бариера на полицейското управление. Колата му се завъртяла като в дрифт в двора на районното, а ченгетата останали безмълвни, защото помислили, че това е атентат.
След като пушилката се вдигнала, полицаите смаяни установили, че зад волана е Златистия, който бе осъден за убийството на дупнишкия бизнесмен Любомир Мантарков. Мъжът бил в неадекватно състояние, а дрегерът отчел 1,7 промила алкохол в кръвта му. "Злати Златев не е човек, който ще тръгне да отмъщава на полицията. Той прекара години наред в затвора и копнееше за свободата си. Не би я пожертвал по този нелеп начин", обясни пред "България Днес" адвокатът на Златистия Емил Велинов.


Пред разследващите Златистия обяснил,ч е припаднал и изгубил контрол над автомобила си. Това, че се забил точно в полицейска бариера, е въпрос на карък, оправдал се той. Това обаче не умилостивило съдията, който го остави за постоянно зад решетките. Назначение за химически и технически експертизи по разследването, които да установят дали Златистия участва нарочно, или резултатът е следствие от припадъка му зад волана.
Злати Златев излезе на свобода в началото на септември. Той бе освободен предсрочно в края на октомрви 2015 година, след като лежа 15 години в пандиза. Едва вкусил свободата, Златистия отново се провини. Той бе спипан през септември 2016 година да шофира с фалшива книжка. Той пътувал с БМВ-то си с варненска регистрация по дупнишките улици, когато бил спрян за проверка от патрул. Разследването се води в морската столица, като може да продължи и година. Златистия е с повдигнато обвинение, но с лека мярка. Заради катастрофата с джипа в Дупница той е оставен за постоянно зад решетките, но адвокатите му ще обжалват мярката следващата седмица.

Реклама


По закон, след като е извършил противозаконни деяния след пускането му на свобода, той трябва да се върне да доизлеже година и 6 месеца в панделата. Необяснимата нехайност към законите на Златистия може да донесе на Златистия и още няколко години отгоре затвор предвид дългото му криминално досие. "Безрасъдно е да нарушаваш закона, при условие че щастието ти се е усмихнало след присъда за убийство. Освен с желание за вендета не виждаме друго логично обяснение", коментираха униформените, станали свидетели на забиването му в полицейската бариера.

Благосклонна е Темида за смъртта на Манатарката

Златистия влезе вътре през 2003 г., след като бе осъден на 18 г. затвор за убийството на 23 ноември 1997 г. на братовчеда на бившата му съпруга Фиданка - Любомир Мантарков-Мантарката. На 23 ноември 1997 г. Златистия завихрил скандал в заведение "Бирхалето" в центъра на Дупница, което се стопанисвало от Любомир Мантарков. Той направил забележка на Злати Златев да не вдига скандал. Афектиран, Златистия отишъл до колата си и извадил законната си пушка. В този момент Любомир Мантарков и част от клиентите излезли пред заведението. Златистия натиснал спусъка и застрелял Мантарката.
Макар Темида да бе блакосконна към Златистия, той отказва да си научи урока и да спазва реда. По-голямата си част от присъдата Златистия излежа в лечебници и болници заради проблеми с крака и редица болести. Съдът склони да го пусне 2 години по-рано от отсъденото, но той се забърка в поредица неприятности.
Преди време Златистия си спечели прозвището Страшилището от Дупница. Той е един от босовете на ВИС-1 в града на Братя Галеви през 1990 година. Тогава Златев денонощно тормози местните с тумба бабаити, която рекетирала района на Дупнишко, Благоевградско и Банско, твърдят униформени. Според полицейските източници Златев натрупал първоначалните си капитали с бизнес с крадени автомобили от Унгария и Австрия. Не след дълго е изхвърлен от ВИС от Васил Илиев заради скандали и побоища.
Според изчисленията на адвоката на Златистия от 2009 г. насам са похарчени между 500 000 и 600 000 лева - пари на данъкоплатците, за да бъде охраняван Златев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама