Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5948000 www.bgdnes.bg

Сестрата на пребития в Мурсия Андрес: Българинът Христо е наемен убиец

Протести срещу насилието, 550 000 гледаха шокиращия клип

Иван Залев

Българинът Христо е един наемен убиец. Не искам да гледам повече видеото, защото всеки път когато си го пусках, нещо в мен започваше да се бушува.
Думите са на Вирхиния Мартинес, сестра на 28-годишния испанец Андрес, когото наш сънародник, охранител на дискотека в Мурсия, прати в кома с един удар. Ужасяващият случай бе запечатан на клип, за който "България Днес" първи у нас съобщи.


Вирхиния разказа пред вестник "Ла Опинион де Мурсия", че в онази вечер брат й отишъл в бара заедно с приятели, за да отпразнуват рождения ден на един от тях. Самият Андрес рядко излизал по заведения, но тогава приел поканата на рожденика. По някое време брат й и един от младежите излезли пред заведението, за да пушат по цигара. В разказа се включва и един от присъствалите на случилото се, който иска да остане анонимен. Той обяснява, че докато двамата пушели отпред, в заведението влезли полицаи, за да направят проверка дали там не се играе хазарт. След минути Андрес и приятелят му се опитали да влязат обратно в клуба, но заради проверката охранителите не ги пуснали. Три-четири минути двамата спорили с гардовете, но те останали непреклонни. Тогава Андрес ритнал бутилка от вода, която се търкаляла на земята. Тя се ударила във вратата на бара, което провокирало Христо и двамата му колеги. Те изскочили да се разправят с младежите, при което внезапно българинът ударил ужасяващ ляв юмрук на Андрес.
Случайно случката била заснета от свидетел с мобилния му телефон.

Реклама

Клипът с шокиращите кадри вече е гледан 550 000 пъти. В същото време улиците на Мурсия и на градчето Алкантария, откъдето е Андрес, са залети от протестни шествия. Хиляди хора се включиха в демонстрациите с искане българинът да бъде наказан сурово. Някои се заканиха, че ако върху него не се стовари цялата строгост на закона, който предвижда до 12 години затвор за такова деяние, ще започнат да търсят Христо и ще го пратят в кома. Протестиращите издигнаха транспаранти с лозунги "Андрес, ние сме с теб", "Всички сме Андрес" и "Справедливост за Андрес". В протестите се включи и сестрата Вирхиния, която не успява да сдържи сълзите си и постоянно се моли брат й да оживее и да се оправи.
Инцидентът с българския агресор наложи и законови промени. Регионалното правителство на Мурсия вече работи по точки, които да наложат охранителите на дискотеки да минават през специални курсове за професионална и психологическа пригодност.


Жертвата все още е в кома

Испанецът Андрес още е в кома в болницата Virgen de la Arrixaca. Според лекарите състоянието му е много тежко, но стабилно. От деня на приемането му има леко подобрение, но той продължава да е на крачка от смъртта. Защото организмът не би понесъл тежките травми, причинени от удара на българина и от падането на паважа, Андрес се поддържа в медикаментозна кома, а действието на мозъчните му функции е сведено до минимум.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама