Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5950237 www.bgdnes.bg

Кметът на Габер разстрелва кученце. Зверството е пред очите на деца, прокуратурата започва разследване

Палето е гръмнато, но първо е ранено и след това доубито

Владимир Клисуров

Кмет е разследван от прокуратурата за брутален разстрел на куче. Случаят стана публично известен през социалните медии и десетки хора са сигнализирали държавното обвинение.
Палето е убито в драгоманското село Габер. Първото съобщение за станалото идва от природозащитното НПО „Дара“. От него става ясно, че кутрето първо е било ранено, а след това се е върнал отново и го е доубил.
"Довършил е пъкленото си дело, вдигайки ръка срещу беззащитно животно, което не е причинило на никого нищо лошо", пише активистът Нели Янкова. И продължава: "Убиецът е кметът на селото. По думите на Теодор, доброволец от с. Требич".
"Преки свидетели са станали брат и сестра тийнейджъри. За момента обаче не искам да разкривам самоличността им, защото те се притесняват какво може да им се случи в такова малко населено място", коментира въпросният Теодор пред "България Днес". Той вече е разговарял с бащата на хлапетата, който е съгласен при нужда децата му да дадат показания в полицията.


От разказа на Теодор става ясно, че екзекуцията е станала в понеделник. Хора от Габер видели кучето около обяд да се дави в собствената си кръв. Лежало зад здравния пункт в селото. Предположенията били, че е гръмнато с пистолет в муцуната. Момчето и момичето тийнейджъри от селото редовно се грижели за няколкото бездомни кучета в Габер. След училище отишли да ги нагледат и заварили гръмнатото кутре. Било още живо. Чудили се какво да правят и му дали парче кренвирш, което палето нямало как да хапне, защото от устата му течала кръв. Те звъннали на Теодор, за да го помолят за помощ, защото знаели, че той редовно идва в Габер, за да дава храна на бездомните кучета, но той в този момент е в София. Друг младеж подал сигнал на тел. 112. Не могли да издържат на гледката и се отдалечили от кучетата. Междувременно братът и сестрата видели кмета на селото Тодор Тодоров да влиза в двора зад здравната служба. По думите им носел открито пушка в ръка. След това последвал изстрел. По-късно хора от селото изхвърлили трупа на вече мъртвото куче в чувал.

Реклама


След като Теодор съобщил на съмишленици за убийството на кучето, във вторник прокуратурата била залята от сигнали на граждани. Самият той вече е дал показания.
Говорителят на Окръжна прокуратура – София, Нина Панчева потвърди пред вестника, че в държавното обвинение са постъпили много голям брой сигнали по случая. Тя обясни, че много от тях не са от преки свидетели, а от хора, които са видели в социалните мрежи снимки и информация за станалото. С разследването се занимава Районна прокуратура - Сливница, която е получила максимално кратък срок, за да направи проверка. Резултатът от нея трябва да стане ясен утре.


Кметът на Габер Тодор Тодоров потвърди, че е разпитван за случая. Той обаче отказа коментар заради течащото разследване.


Сачма за второ пале

В Габер в момента има и друго простреляно куче, научи "България Днес". За него съобщи Теодор, софиянецът, който ходи в селото, за да храни палетата.
"Сега виждам, че едното има сачма в муцунката. Трябва да го хвана, за да го закарам на ветеринар, но кучето е много наплашено и бяга от мен", разказа мъжът. Според него ако на кутрето не се помогне, може да умре от възпаление на раната.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама