Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5957925 www.bgdnes.bg

Динко - коледар в легендарния "Каргона"

"Малко похлопахме, много потропахме. Ще изкъртим чимшир порти, чимшир порти с все коловете. Дорде не излезе добър човек, добър човек божа кравичка." Така с вик на уста, в коледарски одежди - с калпак и ямурлук, насред улицата посрещна празниците ямболията Динко Вълев.

Прочулият се като Ловеца на мигранти поведе дружина от 20 яки коледари, които обикаляха от къща на къща в легендарния квартал "Каргон" в Ямбол. Те тръгнали в 19 вечерта, а обиколката приключила в 2 посред нощ, когато температурите паднали до минус 12 градуса.
"Правя това от 14-15 години, защото е нещо като традиция в най-старата махала на Ямбол. Преди бяхме поне 10-ина групи с коледари, но сега с всяка година ентусиастите намаляват. Предпочитат да си стоят на топло, на маса, пред компютъра, вместо да си напълнят душицата с коледарските песни", казва Динко Вълев.
Динко е роден и живее и досега в махала "Каргона", където от дете е закърмен с историите за храбрите български "войнуци". Войнуците са българи християни, които през XIV век са населявали земите, които в наши дни познаваме като Ямбол и околните села. Когато османските войски нападнали българските къщи, ямболиите толкова яростно бранели домовете си, че завоевателят им Тимурташ Бег се вдъхновил от храбростта им и решил да ги включи във войската на Османската империя. Събрал най-смелите мъже във военна група. Така била сформирана спомагателната бригада на войнуците, която помагала на османската спахийска конница. Всичко това е записано в специалното разрешение на султан Мурад Първи.
Службата на ямболските войнуци им дала възможност да бъдат заселени в една необитавана дотогава територия край крепостта. Именно така възникнал през 1374 г. Каргона. Неговото име носи и най-старата и голяма махала в Ямбол - "Каргон".
Според историята всеки войнук е получавал парче земя, от която да се издържа. Тази земя в османските документи се нарича със звучната стара българска дума „бащина". Бащината е била неотчуждаема и се предавала заедно с войнушките задължения с векове от баща на син чак до 1839 г. След това войнуците били преселени край Бакаджиците и създали село Войника.
Квартал "Каргон", който бе озвучен от виковете на коледарите начело с Динко, е емблема на града. "Тука няма блокове. Всички обикаляме с песен на уста за здраве и чукаме на вратите. Вътре хората ни чакат на маса и ни изнасят вино и водка. Ама ние си сгряваме кръвта с любовта към това, което правим. Всяка година съм коледар", казва Динко Вълев. - "Здрав българин от студ се не бои. Докато съм жив, ще обличам коледарската носия. Това ми е на мене смисълът на празниците."
За него 2017 година е поредното предизвикателство. Казва, че си е поставил велики цели, с които вярва, че ще промени държавата и ще вдъхнови българите да си обичат земята. Затова влязъл и в риалити предаването "Фермата".
"За мен е важно да не ни унищожават чужденците. Така че през 2017 година ще браня българските граници и България както никога досега от нелегални мигранти. Ще има още по-чести и неочаквани конвои с моите хора. Навсякъде ме подкрепят, надявам се и политиците да осъзнаят, че гражданските отряди са възможност за реакция", категоричен е Динко.
Той подчертава, че получава подкрепа, защото самият той дава подкрепа. По празниците предимно помагал на хора с храна и подаръци, а не с пари. Казва, че се отзовава и без да го карат, когато види, че някой наистина се нуждае, но отказва да посочва конкретни примери. "Аз не го правя, за да ми кажат браво. Може да разпитате в Ямбол дали търся ръкопляскания. Човек от потупване по рамото не живее", казва той. "А за да мога да помагам, трябва и да работя здраво. Защото иначе и да искам, няма да има как да помогна и да си осъществя мечтите да вляза в историята на България."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама