Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5959633 www.bgdnes.bg

Предаваме на Франция изнасилвач и убиец

Рецидивистът Олег Чиков от Пещера ще бъде екстрадиран за Франция, за да бъде съден за изнасилване и убийство на млада жена там. Освен това той ще отговаря пред френските магистрати и за опит да умъртви и двамата си хазяи, при които живеел в град Отюн.

28-годишният циганин ще бъде екстрадиран, след като тук приключи окончателно дело срещу него за блудство. На първата съдебна инстанция - районния съд в гр. Гоце Делчев, той получи 6,5 г. за сексуални гаври с 15-годишно момиче. Чиков трябва да плати и 6500 лв. обезщетение на жертвата си за причинените й страдания. Решението на съда не е окончателно. То може да се обжалва пред още две съдебни инстанции и когато те кажат последната си дума, рецидивистът ще бъде екстрадиран във Франция.
Чиков блудствал с момичето на втория ден от Коледа през 2014 г. в гр. Гоце Делчев. Към 21 часа той причакал жертвата си на улицата, на която и двамата живеели. Разкъсал дрехите на момичето и започнал да го опипва. След това я пребил и се опитал да я замъкне в изоставена къща. Момичето започнало да вика за помощ. Съседи я чули, изскочили на улицата, а насилникът избягал.
Извратеният тип е заловен при опит да избяга в Гърция. При проверките в полицейските масиви се оказало, че Олег Чиков се издирва от 16 юли 2014 г. с европейска заповед за арест от прокуратурата във френския град Шалон Сюр Саон. Тамошните власти го търсели за четири тежки и умишлени престъпления - убийство, опит за убийство, изнасилване и проникване в чуждо жилище. Според обвинението циганинът ги извършил на 4-5 октомври 2013 г. на два адреса в град Отюн. Олег Чиков убил и изнасилил млада жена, а после опитал да ликвидира и хазяите си, при които живеел.
Френските власти са разкрили, че именно Олег Чиков е извършителят на тежките престъпления в град Отюн по рядък ДНК алел. Генетичната форма е намерена в двете жилища, където са извършени престъпленията. След нови анализи е бил установен пълен генетичен профил от кърпичка, открита в дома на възрастното семейство, което опитал да убие. Профил, съдържащ 14 маркера, е бил установен върху връв, намерена на мястото на бягството му. Профилът е изпратен на криминалисти от различни страни, включително и в България. Нашите ченгета установили, че този профил принадлежи на Олег Чиков и информирали френските си колеги на 22 декември 2014 г. Полицаите не открили рецидивиста на българска територия. Няколко дни по-късно той попаднал в ареста при опита си за бягството в Гърция, за да не бъде арестуван заради блудството с момичето в Гоце Делчев.
Въпреки младата си възраст Чиков е осъждан няколко пъти в България. За последно е излежал 10 г. затвор за изнасилване и опит за убийство на склупторката и учителка Дора Б. Извършил жестокото престъпление на 17 април 2005 г., когато бил едва на 17 г. и живеел в интерната в Ракитово. Докато бил в градска отпуска, той видял жената да разхожда кучето си в покрайнините на града. Нападнал я в гръб. Започнал да я удря по главата с камък. След като изгубила съзнание, я изнасилил. После извратенякът продължил да налага жертвата си с камъка. Пострадалата е намерена няколко часа по-късно в гората в много тежко състояние, но лекарите успяват да я спасят.
Ченгетата разкриват и арестуват извършителя - Олег Чиков. Той излежава присъдата си, излиза на свобода през 2013 г. и заминава за Франция, където продължил с бруталните си престъпления. След изнасилването и убийството на младата французойка той бяга в България и се крие при майка си в гр. Гоце Делчев.

Отмъква 52 хил. лв.

Олег Чиков е задържан и заради обир на 52 хил. лв. от потребителска кооперация "Единство" в село Дъбница. Заедно с него зад решетките са прибрани аверът му Кирил Кръстев-Дамбика и тяхна съучастница.
Месеци преди това Чиков е арестуван заради пукната глава и обир на негов познат от Гоце Делчев. Рецивистът причакал 30-годишния Валентин Вълев, ударил го по главата и му отмъкнал 2200 лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама