Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5964807 www.bgdnes.bg

Ето го новия шеф на затворниците

Кметът на зандана в Белене брани лишените от свобода

Автор: Борислав РАДОСЛАВОВ           Снимки: Борислав ТРОШЕВ

Затворниците у нас вече си имат лидер!


Кметът на пандиза в Белене Сунай Ремзи оглавява Затворническата лига. Това е международна правозащитна организация за защита правата на лишените от свобода, която стъпва и на българска земя.


Пред "България Днес" Сунай разказа за проекта, който стартира на 1 януари 2017 г. и ще продължи до първия ден на 2020-а.

Реклама


"Създава се затворническа лига в България. Избран съм за неформален лидер. Ще имаме сайт и официални представители. Който затвор желае да ползва услугите й, може да се обърне към нас. Започвам от затвора в Белене, ще имам 6-месечен изпитателен срок да опипам нещата", обясни Ремзи пред вестника.


Организацията ще работи най-вече за подобряване на условията в затворите със собствен бюджет и прокарване на идеята за изграждане на частни пандизи.


Наред с това лигата ще осъществява юридическа защита на лишените от свобода в затвори в чужбина, чиито права са били нарушени. Както и ще създава програми за агресивни затворници с цел овладяване на гнева зад решетките.


"Първото нещо, което ще направя, е да осъществя програмата за самокоригиране на лишени от свобода тук в Белене. Казвам "А", а моите колеги поемат натам нещата. Аз съм архитект на целия процес. Мандатът ще е три години. Създаде се своеобразен парламент от 33-ма души, който каза кой да е ръководителУ, обясни Сунай.


Той обмисля да покани за партньор в битката за по-добър живот на затворниците омбудсмана Мая Манолова.


"Ще предложа партньорство на Манолова. Тя е компетентен човек и красива дама. Познавайки мъжете в парламента, знам, че те си падат по тази комбинация", категоричен е Ремзи.

Реклама


Той излежава 20-годишна присъда за убийство. Изтърпял е половината наказание и горчиво съжалява за стореното.


"Извърших тежко умишлено убийство и ме е срам от това. Бях на 26 години. Дoпуснах много грешки. Като влязох в затвора, си казах, че си взимам отпуска от живота. Но ще се върна много по-силен. Искам да си върна собствеността на моя живот. Според мен Аллах ме е пратил на правилното място, защото можеше да стане и по-лошо. Всяко зло за добро. Тук се развивам и до ден днешен тези четири стени не можаха да ме съборят", споделя кметът на затвора в Белене.


През лятото прави 10 години зад решетките, а с работата в затвора набъбват до 12 и половина.


"Отсега започвам да се приготвям за навън. Тук станах много по-корав. Моя живот го виждам, разказвайки история и правейки политически консултации. Ако бъда реабилитиран, ще се върна в политиката. Знам къде е болестта. Не е проблем да се върна в структурта на ДПС. Но искам да променя начина на поведение и мислене", заяви Ремзи, който по време на убийството е лидер на младежкото ДПС в Силистра.


Тогава младият Сунай разполага с много пари, власт, контакти и охолен живот. Как при това положение се оказва зад решетките с 20-годишна присъда за убийство?


"Не си подредих правилно отбора. Когато искаш да се занимаваш с политика, трябва да скъсаш с всички, които те дърпат надолу. А имаше много такива хора. Аз ги издърпах и ги сложих до мен, а не зад мен. Това беше моята грешка. Не може да бъдеш политик и най-добрият ти приятел да бъде сводник и изманик. Ти ставаш сводник и измамник с него", разкайва се Ремзи и добавя, че като излезе на свобода, ще напише книга със заглавие "Аз съм Сунай Ремзи и се признавам за виновен".

Пише седем книги в затвора

Освен кмет на затвора в Белене Ремзи е и сред най-изявените писатели във всички пандизи у нас като цяло.


Сунай има пет издаде книги зад решетките: ДКазиното ДПС", "Тук няма Аллах, а пророкът е в отпуск", "Останах жив и продължих", "Божията присъда" и "Програма за самопомощ на българските затворници".


Сега довършва шестата си книга - "Пропадане". А съвсем скоро ще бъде отпечатана и "Програма за самокоригиране на рецидивисти".


"Аз съм олицетворение на героя на Смирненски от "Приказка за стълбата", който попаднал в затвора и станал човек", казва Сунай и добавя, че издава и затворнически вестник - "Делник".

Реклама