Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5972397 www.bgdnes.bg

Чокови на съд за Богоявление

Навръх Йордановден започва съдебната сага с участието на скандалното семейство Чокови от село Галиче. Вместо за кръста в студените речни води настоящият кмет Ценко, малкият му син Мартин и още шестима души ще се борят за свободата си в специализирания съд. Метериалите по делото вече са предявени, а в петък двамата ще поискат промяна на мярката си за неотклонение в по-лека - гаранция или домашен арест. 
Разследването е пред приключване, а обвинителният акт трябва да бъде внесен всеки момент в Специализирания съд. Ако досъдебното производство не събере достатъчно доказателства за вината на Ценко и Мартин в първия месец от Новата година, то те ще трябва да бъдат освободени, тъй като с тях не се извършват следствени действия и няма нови доказателства за вината им. Нещо повече -  тогава изтичт  и разрешените по закон срокове за задържане по досъдебно производство. Чокови могат да бъдат държани най-много 8 месеца в килията, освен ако не се появят нови улики.
Прокуратурата се оказа крачка напред - внасяйки обвинението без много шум. Така делото бе насрочено в последния работен ден от старата година за 6 януари.
Осем души са обвинени за рекет, изнудване и побои като участници в организирана престъпна банда. По закон лидерът на групировката е застрашен до 10 години затвор, а останалите може да се разминат и с по шест години в панделата. Към момента прокуратурата не може да събере достатъчно доказателства, за да уличи за тартор на групировката Ценко Чоков. Причината е, че и синът му Мартин е имал подобни правомощия като татко си.
Двамата бяха задържани само ден след абитуриентския бал на Чоков-младши и от май месец търкат наровете в следствения арест.
През декември Галиче настръхна, след като един по един започнаха да излизат сочените за главорези на скандалния кмет на Галиче. Срещу 2 бона гаранция и без много шум по медиите бе освободен един от най-верните авери на фамилията - Иван Тодораков-Пламъка. Според обвинението той е основна фигура в групата за рекет и побои, но не се занимавал със силова дейност, а по-скоро менажирал доставки от София за селото. Какво е превозвал с микробус Пламъка до Галиче ще се коментира в съдебната зала в петък. Според жителите на размирното село той снабдявал с наркотици от столицата. Доказателства в тази насока няма и затова прокуратурата не е повдигала обвинения за дрога срещу задържаните.
Очакваше се всеки момент на свобода да излезе и Иван Тодораков-Пора. Той е сочен за дясна ръка на малкия син на Чоков - Мартин. Ходел до него като охрана и изпълнявал поръчки за побои и сплашвания, твърди обвинението. Освен Чокови, Пора и Пламъка в килиите бяха пратени Васил Филиповски, вуйчото на Касъм Касъмов - Сашо Димитров, и страшилището на Галиче - едрогабаритният, двуметров, 160-килограмов Димитър Каменов, сочен за ръководител на ударната бригада. С обвинение, но без мярка остава единствено общинарят от ДПС Касъм Касъмов, който е сочен за дясна ръка на Чоков.

Разбита дружба

Борба за власт и надмощие разби дългогодишното приятелство на Ценко Чоков с авера му Веселин Попов-Лунгара. Двамата с вечния кмет на Галиче, който дори от ареста още е на поста си, се познават от години. До последните избори Лунгара и Чоков били в прекрасни отношения, поздравявали се с наздравици, където се видят, и дори се оказвали на една и съща маса.
Малко след изборите, когато Чоков застъпил за пети мандат, здравото им приятелство рухва, а разковничето за скандалите помежду им е забулено в мистерия.
След ареста на Чоков именно Лунгара бе спряган за следващия кмет. Той обаче не дочака избори, след като попадна в ареста и до момента е задържан. Лунгара е обвинен в заплаха за убийство на жената на Ценко Чоков. Не в негова полза е и видеоклип, заснет от охранителните камери пред дома на Чокови. На него се вижда как бабаити с маски трошат с бухалки фирмена кола на кметската фамилия. Там обаче е и домашният любимец на Лунгара - кученце порода чи хуа хуа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама