Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5979144 www.bgdnes.bg

Терорист от ПКК заловен на границата

Кюрдски терорист, отговорен за множество атентати в Турция, е опитал тайно да влезе в България. Главорезът е част от висшето ръководство на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Заловен е в гора, на метри от браздата край граничния пункт Капъкуле, обявиха медии в южната ни съседка.

Чужденецът опитал да влезе у нас заедно с група нелегални емигранти. Той се присъединил към бежанците още в Истанбул и чинно си платил таксата на каналджиите. За негово нещастие следите му бързо са прихванати и отряд на турската жандармерия блокира района. След мащабна операция терористът е заловен минути преди да стъпи у нас. Според друга информация босът на ПКК дори е успял да мине границата, но нашите власти са го върнали обратно. Турски медии припомнят, че след помощ от български ченгета са заловени и върнати от граничната бразда други двама терористи от ПКК през лятото на миналата година.
Информация за българско участие при вчерашната акция не бе потвърдена пред "България Днес" от пресцентъра на МВР.
За момента името на заловения терорист не се съобщава. Знае се само, че е активен член на ПКК от 1999 г. Като бос на сочената за терористична групировка лично той наредил атаката срещу турски военни в планината Кандил. При нападението загиват десетки служители на силите за сигурност. След това мистериозният бос участва и в организирането на множество други атентати в Турция. Бие се и в Сирия като част от кюрдските отряди, отбраняващи се от „Ислямска държава“.
Според турски журналисти сигналът за терориста е подаден до полицията в Одрин няколко часа преди ареста. Бързата акция по залавянето му става възможна заради блокадата на турско-българската граница от части на жандармерията и командоси. Тя бе наложена след атентата в истанбулския клуб "Рейна". Целта е да бъде заловен извършителят Абу Мохамед Хорасани, който в новогодишната нощ изби хладнокръвно 39 души. За него също се предполага, че опитва да влезе в България на път към Западна Европа. Въпреки безпрецедентните мерки за сигурност вчера стана ясно, че Хорасани може и да е пробил блокадата. По информация на турските служби терористът от „Ислямска държава“ дори вече се намира в Сърбия.
По неофициална информация Абу Мохамед Хорасани е имал по-голям късмет от боса на ПКК заради добрите контакти на ислямистите на наша територия. Експерти по сигурността разкриват, че българо-турската граница от години е транзитен пункт за преминаване на хора от „Ислямска държава“. За действащия канал се разбра и от доклад на Европол. Според документа само през 2015 г. в България са заловени 21 главорези от "Ислямска държава". Далеч по-голяма цифра успява да мине безпрепятствено. Повечето от задържаните ислямисти са минавали транзитно на път към Западна Европа. За други има данни, че са опитвали да се установят трайно у нас. При преминаването им през страната са засечени и техни контакти с фенове на пазарджишкия имам Ахмед Муса, твърдят хора от службите. Доказателства за това бяха цитирани по време на делото срещу Муса за разпространение на ислямистка идеология.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама