Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5984529 www.bgdnes.bg

Авер на Баретата обяви фалит

Пред фалит е скандален бизнесмен, сочен за дясна ръка на Златко Баретата, показа проверка на "България Днес". Притежаваната от Милко Милков "Понсстройинженеринг" е натрупала дългове за милиони левове, а десетките й договори с държавата са неизпълнени. Огромна част от заемите не се обслужват редовно, което става повод държавната Българска банка за развитие да си поиска задълженията предсрочно преди броени дни.

След намесата на трезора управителят на фирмата на Милков е разкаран и предстои разпродажба на имуществото. Така могъщата допреди няколко години строителна фирма от Бургас на практика изпада във фалит.
Процедурата не успяват да спасят и добрите политически връзки на боса. В родния си град Милков е известен като близък до кадри от БСП. Благодарение на тях през 2014 г. той бе избран за доставчик на материали за строящата се ограда по границата с Турция. Мощният гръб му гарантира и спечелването на строителни договори от държавата и общините за десетки милиони левове в цялата страна. По повечето от тях част от заплащането е преведено предварително, но и до днес работата не е завършена, обясняват препатили общинари.
Мощният възход на Милков не е спрян и от връзките му с фигури от подземния свят.
През 2013 г. Милков и Златко Баретата бяха арестувани от специализираната прокуратура като босове на организирана група за източване на 5,5 млн. ДДС. Малко след това бе внесен и обвинителен акт и съвсем скоро се чакат присъди.
Бандата на Баретата и Милков действа през 2011 и 2012 г. и чрез фиктивни сделки за доставка на материали и покупка на имоти. Чрез фиктивни сделки успява да източи почти 5.7 млн. лева. Голяма част от аферите са реализирани чрез фирми бушони, чиито собственици впоследствие мистериозно почиват. В схемата е намесена и контролираната от Баретата "Темпо Ойл", пише в обвинителния акт. В края на веригата пък са фирмите на Милко Милков "Понсстройинженеринг" и "Понс холдинг".
Според запознати аферата първоначално действа без проблеми, включително и заради помощ на хора от власта. До разплитането се стига след предателство от вътрешен човек. В случая това е соченият за дясна ръка на Баретата Росен Драгнев-Капитана. Той също участва в ДДС аферата, но след сделка с прокуратурата разказва всичко пред разследващите. Малко след това Капитана изчезва безследно. Част от бушоните, преди да починат, също проговарят и това е достатъчно за изготвяне на обвинителния акт.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама