Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5985033 www.bgdnes.bg

Стефан Цанев отказва орден "Златен век"!

Не може и аз, и Димитър Иванов от Шесто да имаме еднакви отличия, казва писателят

Писателят Стефан Цанев не желае да приеме наградата "Златен век", най-високото отличие на Министерството на културата, заради предишен носител на отличието, който счита за "един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим", разбра "България Днес". Цанев каза, че в тези думи визира началникът на бившето Шесто управление на ДС - Димитър Иванов, който миналия месец бе удостоен с отличието "Златен век".

Реклама


Пред "България Днес" Стефан Цанев заяви своето решение и чрез открито писмо до Вежди Рашидов, министър на културата. "На 6 януари в сайта на министерството бе публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина. Искам да благодаря за вниманието, но аз отказвам да приема тази награда", написа Цанев.
"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството.

Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", каза драматургът.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама