Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5987283 www.bgdnes.bg

Стефан Цанев копира Доган и Нешка

Орден "Стара планина" връщан най-често

Втори ден война в културата след отказа на писателя да приеме "Златен век"

Война в културата - така може да се определи натрупаното напрежение от решението на писателя Стефан Цанев да откаже наградата "Златен век" на Министерството на културата. Не само у нас, но и по света отказване на голямо отличие винаги води след себе си продължителни дебати и ожесточени дискусии. Знаков в това отношение е отказът на Джон Ленън да приеме от кралица Елизабет Втора ордена за заслуги като член на „Бийтълс“... Нашата действителност е различна от английската, но дискусията след отказа на Стефан Цанев на отличието се задълбочи вчера след отговора и на министъра на културата Вежди Рашидов.


"Решението на Стефан Цанев е жест, на който трябва да бъде обърнато внимание, а тонът, с който Вежди Рашидов му отговори, не може да бъде тонът на институция и министър, които уважават себе си и наградения - коментира писателят Захари Карабашлиев вчера. - Приемането или неприемането на награда е жест. Великият Стефан Цанев е получавал достатъчно награди, но не това сякаш е най-важното, а отговорът на министъра на културата Вежди Рашидов. На това уважително и изключително добре аргументирано решение беше отговорено на "ти", на "приятелю", на "ти не отказа, когато ти разписах една друга награда с парично възнаграждение"... Пак се намесиха парите и това се увъртоли в един аверско-менторски тон, което не може да бъде тонът на една институция и един министър на културата, който уважава себе си и човека, на когото присъжда тази награда", написа Карабашлиев.

Реклама


Причината Цанев да откаже наградата е, че със същото отличие преди година беше удостоен последният началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов-Гестапото.
"Нека бъда причината г-н Цанев да откаже отличието "Златен век", не мисля, че го заслужава. Аз собствено съм повлиял на мисленето на в пъти повече българи от него. Аз съм променил живота им. А той си остава един бутиков халтурист", заяви от своя страна и Гестапото.


Междувременно министър Вежди Рашидов обяви, че ако не бъде културен министър след предсрочните избори, ще възкреси „Мултигруп“ в ролята си на главен мултак.
Това, разбира се, не е първата словесна война, след като някой е отказал орден. Връщайки се назад, ще видим, че най-често скандали е имало около орден "Стара планина". Той е не само най-престижният, но и най-връщаният или отказван орден. В средата на миналата година известната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева отказа да получи "Стара планина" - първа степен, след като министри публично се обявиха срещу удостояването й с най-високото държавно отличие.
"Благодаря, но при създалите се обстоятелства не мога да приема наградата, още повече ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство...", аргументира се тя тогава.


В началото на 2012 година и вицепрезидентът Ангел Марин обяви, че връща "Стара планина" два дни след като го бе взел. Две години по-рано - през май 2010-а, поетът Борис Христов направо отказва да получи ордена с обяснението: "Отказвам високото отличие, защото противоречи на моето решение от времето далеч преди промените в България - да не приемам държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната".
Най-ранният отказ от ордена пък е от тогавашния лидер на ДПС , който през ноември 2004-та се отказа от него заради това, че по предложението на парламентарния шеф Огнян Герджиков до президента такъв орден ще получи и бившият главен прокурор по време на т.нар. възродителен процес проф. Васил Мръчков.
В света на науката също имаше огромен скандал, и то покрай човек, който често забърква такива около себе си - Христо Стоичков. През 2011 г. Пловдивският университет реши да го удостои със званието "доктор хонорис кауза". Мигновено след това решение социологът доц. Цветозар Томов, който преподава по това време във висшето училище, напусна възмутен от решението на академичния съвет. Други коментатори пък скочиха гневно, че "човекът, който преди 21 години изрече: „Повичи ибети, по-малку учети“, днес се кипри със званието „доктор хонорис кауза“.
В световен мащаб връщането на награди също не е прецедент. Наскоро бе представено любопитно писмо-чернова на Джон Ленън, което той е изпратил до кралицата, за да откаже отличието й „Член на Британската империя“.


„Аз връщам този медал в знак на протест срещу британската намеса в онова между Нигерия и Биафра, срещу нашата подкрепа за Америка във Виетнам и срещу падането на Cold Turkey надолу в класациите“, пише той. През това време от 67-а в продължение на три години в Нигерия тече гражданска война. Част от страната иска да се отцепи като отделна държава - Биафра, а Британия снабдява тайно с оръжия правителствените войски, за да си гарантира доставките на евтин петрол. Останалото е чисто английска ирония, свързана със сингъла на Ленън Cold Turkey.
Най-известните филмови награди "Оскар" също са били пренебрегвани, но не от мнозина. Сред тях е Марлон Брандо, който отказва статуетката си за "Кръстникът", като изпраща на церемонията индианец да направи това. Катрин Хепбърн пък не ходела никога на церемониите въпреки 12-те номинации и 4 спечелени статуетки. Тя отишла веднъж, но не заради своя номинация.
Може би един от най-любопитните моменти е, когато Турбьорн Ягланд, председател на Нобеловия комитет на мира, заяви, че президентът на САЩ Барак Обама „трябва да преразгледа" незабавно Нобеловата награда за мир, която безпрецедентно му бе връчена едва в началото на мандата му. Това стана през 2014 година и е сред малкото случаи, при които не награденият, а награждаващите искат обратно приз. Ягланд с още четирима други членове на комитета тогава заявява, че те досега никога не са искали от никого да връща наградата за мира, „дори от такъв жесток военен престъпник като Кисинджър", но „Гуантанамо все още е отворен". Той напомни и за Афганистан, Ирак, бомбардировките в Либия, убийството на Осама бин Ладен, вместо да бъде предаден на подсъдимата скамейка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама