Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5989334 www.bgdnes.bg

Перача на Галеви излезе на светло

На светло е излязъл мистериозният инвалид, легализирал милионите на Ангел Христов и Пламен Галев, показа проверка на "България Днес". След години в изгнание Методи Ковачев отново е подхванал частен бизнес. Той е свързан с финанси, както и по времето, когато работеше за дупнишките мафиоти. Заради ключовата си роля във финансовата схема, легализирала десетки милиони долари, Методи Ковачев е известен и като "Перача на Братя Галеви".
Грандиозната афера бе разбита при акция на ГДБОП и специализираната прокуратура малко след като Галеви избягаха в чужбина. Това стана повод срещу инвалида Ковачев и двамата му шефове да бъдат повдигнати обвинения за пране на 35 млн. лева. Липсата на Ангел Христов и Пламен Галев не позволи и до ден днешен процесът да приключи, разказват криминалисти.
Стана ясна единствено схемата, по която Галеви и Ковачев са изкарали в чужбина огромните суми. Врътката се осъществявала чрез фиктивни сделки за продажба на луксозни лимузини втора употреба. По документи те се внасяли в България, а в замяна към чужди банки са се превеждали солидни суми. В крайна сметка нито една от колите не стига до България, а следите на парите се губят из множество офшорни фирми. Следи за сделките са открити при обиска в имението на Галеви. Там антимафиотите попадат на няколко компютъра с документи. След като успяват да възстановят изтритите данни, лъсва схемата с участието на Методи Ковачев. Основна брънка в аферата е неговата фирма ЕТ "Мелита - Методи Ковачев", чрез което са извършвани финансовите трансакции. Оказва се, че в периода 2003-2010 г. са извършени над 600 трансакции на суми от порядъка от 30 до 100 хил. долара. Методи носел парите кеш и ги превеждал винаги от едно гише в софийски клон на една банка. Обслужвала го винаги една и съща служителка. Основание за преводите били договори за доставка на автомобили втора употреба и авточасти. Контрактите били съвършено еднотипни. Сключвани са с две американски компании - "Виеро" и "Малоне", швейцарската фирма "Аймакс" и компания в Кипър.


След операцията на спецченгетата Ковачев прекара известно време в ареста. Разбиването на схемата го принуди да замрази дейността на фирмата-перачница. Закрити бяха и още няколко негови дружества, през които са засечени да минават солидни суми. Самият Ковачев, който извън ролята си на бушон няма почти никакви средства, мина в дълбока нелегалност. По това време според запознати той получава редовно средства, за да се издържа. В замяна отказва да разкрие пред следователите детайли къде точно са стигали парите на Галеви.
Инвалидът-перач слага край на усамотението си едва преди няколко месеца. След дълго бездействие той отново активира дейността на фирмата си "Мелита - Методи Ковачев", разказват криминалисти. Дружеството подхваща бизнес, макар и в малки мащаби. Засечена оперативна информация обаче подсказва, че в близко бъдеще може да се очаква разрастване на дейността благодарение на мистериозни помощници.

Осъдиха счетоводителката Невена

С влизане в затвора се размина и друг кадър на Галеви, забъркан във финансовите им афери. Вместо зад решетките счетоводителката им Невена Станоева отнесе пет години условно с решение на Върховния касационен съд. Тя бе призната за виновна в укриване 660 хиляди лева данъци от ръководената от нея "Инфра Асет Мениджмънт". Собственици на фирмата са именно Братя Галеви и пернишкият наркобос Феодор Феодоров-Федката. Солидната сума е трябвало да се плати след продажба на дъщерното дружество "Бриксуърк кънстракшън", но Станоева и управителят забравили да го направят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама