Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5993861 www.bgdnes.bg

Изчезва запис по делото за Яна. Кадрите са от нощта на убийството в Борисовата градина

Свидетел ги дал на ченгета, от полицията отричат

Ваня ТОДОРОВА

Мистериозно е изчезнал запис от нощта на убийството на 28-годишната студентка Яна Кръстева в Борисовата градина в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 г. Това стана ясно на поредното заседание по делото срещу обвинения в жестокото престъпление Николай Русинов-Чеци в Софийския апелативен съд (САС) вчера. Записът бил направен от оператор по искане на собственика на "Маймунарника" Мирослав Георгиев, заяви той пред магистратите. Георгиев наел оператор да заснеме концерта на музиканти в заведението му, за да го има като архив за реклама на бизнеса си. Специалистът изпълнил поръчката, като център на заснемането били музикантите, а не клиентите, които били между 300 и 500 души.


Самата Яна се е появила в "Маймунарника" малко преди края на концерта. Той е започнал в полунощ и е приключил в 2,30 ч. Операторът е снимал през цялото време, включително може би около 10-ина минути след края на музикалното мероприятие, заяви свидетелят. Самият Чеци също е бил в "Маймунарника" по това време.
Сега въпросният диск, на който е записът, е изчезнал. Според собственика на "Маймунарника" той лично го предал на двама полицаи, които дошли в заведението. Свидетелят твърди, че им дал диска, те съставили протокол, че го получават. Това се случило два дни, след като Мирослав Георгиев бил разпитван в Столичната дирекция на полицията. Тогава освен всичко друго той разказал пред ченгетата, че целият концерт в "Маймунарника" е заснет от оператор.
В протокола за разпит на Георгиев този факт не е отбелязан, стана ясно в съда вчера. Магистратите му показаха документа. Собственикът на заведението потвърди, че подписът под протокола е негов. Подчерта обаче, че няма представа защо в него липсват обясненията му за записа. В официално писмо до съда, изпратено на 28.12.2016 г. от полицията, уведомяват САС, че Мирослав Георгиев не е предавал диск със запис от концерта на полицаи от СДВР.
"Това е смешно. Това е чиста лъжа", заяви собственикът на "Маймунарника".
Представянето на въпросния запис бе изискано като доказателство от подсъдимия Чеци. Според запознати с разследването кадрите от вечерта на концерта в "Маймунарника" не могат да бъдат използвани в процеса като каквото и да било доказателство. Причината за това е, че те не са направени по съответния ред след разрешение от съдия.

Реклама


Заснемането на концерта и клиенти на заведението е станало в интервал от време, който обхваща часовете преди убийството на Яна. Въпреки това на предишно заседание съдът допусна искането на Чеци. Подсъдимият за зверското убийство непрекъснато прави различни искания и в повечето случаи магистратите не ги отхвърлят. В противен случай в бъдеще Русинов би могъл да се възползва от отказите и да претендира, че е нарушено правото му на защита. Неговите претенции за събиране на нови и нови доказателства протакат съдебното дело във времето. То се точи вече няколко години.
През октомври 2014 година Чеци получи доживотна присъда от Софийския градски съд. Година по-късно апелативните магистрати счетоха, че Яна не е била убита особено жестоко, и намалиха наказанието на 19 години в пандиза. Така делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който не намери аргументи за намаляването на присъдата и върна делото за преразглеждане от нов състав на апелативния съд.


Кара се на съдиите

В типичния си приповдигнат тон Николай Русинов-Чеци се опита да заповядва на апелативните магистрати как да водят процеса вчера. Наглостта на подсъдимия стигна дотам да обяснява на магистратите как трябва да се води съдебното следствие. Безцеремонното поведение вбеси съдията, който обясни на Чеци, че когато застане на неговото място, тогава може да ръководи кое и как трябва да се случва в залата.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама