Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5997246 www.bgdnes.bg

Мейзер готвела бягство в чужбина

На три пъти давала пари да я пуснат

Голяма сума пари и международен паспорт носела в себе си Анита

Да избяга в чужбина след смъртта на Николай се е готвела Анита Мейзер, категорични са разследващите. За целта тя е носела в себе си огромна сума пари, които е предлагала като подкуп на арестувалите я полицаи. Не пропуснала да вземе и българския си международен паспорт, без който не може да напусне страната. Най-вероятно Анита е щяла да отиде при сестра си в Турция, където се бе установила, след като инсценира собственото си отвличане през 2012 година, твърдят запознати с разследването. След като униформените отказали рушвета, Анита ги обвинила, че са свили 12 хиляди лева от сейфа в дома й. Опит за бягство нямала време да направи, но затова даде всичко от себе си, за да се отърве от важни веществени доказателства и да си изгради алиби и лъжливи версии.
Мейзер бе арестувана в средата на август, след като вързала мъжа си Николай Димов със свински опашки. Заради примката и неспособността да се освободи от нея той се удушил на масажната маса в дома й. Анита признава, че сама е стегнала врата, краката и ръцете на мъжа си като част от странен експеримент. Тя получи 3 години затвор за непредумишлено убийство. Почернените близки на Ники обаче обжалват присъдата.
"Ако полицаите се бяха поддали и Мейзер бе пусната от районното, никога повече нямаше да я видим. Най-вероятно щеше да изчезне в Турция, а оттам - в Латинска Америка", категорични са близките на Николай.
Опасенията им се оказват основателни. След приключване на досъдебното производство става ясно, че освен достатъчно пари, за да избяга, Анита има два валидни американски паспорта.
За единия информират от американското консулство на 16 август - веднага след задържането й. По факс в полицията пристига удостоверение от името на Кейт Макгиъри - консул в американското посолство. В него американските дипломати уведомяват, че Анита Мейзер (Желева) притежава документ с номер, започващ с 503 (бел.ред. - целият номер се пази в редакцията).
На 23 август адвокатът на Анита Мейзер - Олег Атанасов, предава на съда американски паспорт с друг номер. Съдът приема и прилага документа в материалите по делото. Той започва с 435 (бел.ред. - целият номер се пази в редакцията).
На 2 декември разследващ полицай връща паспорта, започващ с 435, на адвокат Олег Атанасов. Остава отворен въпросът има ли Анита Мейзер два американски паспорта и къде е вторият документ, за който уведомява американското консулство, че американската гражданка притежава.
"С валиден американски паспорт и хиляди левове кеш в себе си за Анита не би било проблем да напусне страната", категорични са криминалистите.
При обиска у Анита са открити българският й международен паспорт и около 1200 долара, 6 банкноти от по 100 лева и няколко петдесетачки. Първоначално Анита предлага скромна сума пари на полицай, с когото говори по телефона, за да не разгласява случая в медиите.
След това предлага свита зелена банкнота на едно от ченгетата, дошли в дома й, за да се "почерпи" нещо.
Още две от банкнотите по 50 лева Анита оставя под папката на разпитващия я униформен. След това оферира директно, че е готова да плати 10, 20 и 30 хиляди лева, за да я пуснат от районното.
След като полицаите не приемат рушвета, Анита ги обвинява, че са откраднали 12 хиляди лева от сейфа в дома й по време на обиска. За наличието на такава сума пари в дома на Анита не са намерени доказателства.
При разпитите разследващите установяват, че Анита лъже за смъртта на Ники. Първо твърди, че го оставила в дома си с непознати мъжаги, които го причаквали пред входа на блока. После казва, че лично е затегнала опашките, с които се удушил мъжът й. След това се опитала да се отърве от тялото, като го сложи в сак на колела. Не успяла да вдигне 140-килограмовия Ники, преоблякла се, изкъпала се, почистила около масажната маса, пуснала пералнята и тръгнала да гради алиби. За целта посетила магазините в квартала, за да я запишат камерите. По пътя се отървала от прословутите свински опашки, като ги хвърлила в контейнер.


Не само действията на Мейзер и версията за експеримент за демонстрация на сила превърнаха случая в криминална тема номер 1. С началото на процеса стана ясно,че разследващите не са тълкували редица несъответствия и експертизи, които сочат, че Николай е бил удрян, преди да издъхне. Не е открита тентата, която Анита и Ники е трябвало да връзват на следващия ден с фаталните свински опашки. Няма отпечатъци по торбичката с кабелните връзки, с които Анита твърди, че Ники си играл цяла седмица. Нещо повече - медиците установяват, че няма следи по кожата му от предишно вързване с кабелни връзки, при предишните тренировки, за които разказва Анита. По трупа са открити само браздите от стегнатите 8-милиметрови примки, вързани във фаталната вечер.
От разследването става ясно, че Анита е бягала от България и преди - през 2012 година. Тогава инсценира собственото си отвличане и оставя две писма, в които директно обвинява Ники за похищението. През това време Димов я обявява за издирване. Ченгетата установяват, че Анита е на сигурно място при сестра си в Турция. Николай отива там, за да я прибере. След това отношенията им се развалят и двамата живеят разделени. По думите на сестра му Милена Анита инсценирала отвличането, за да рекетира брат й за 30 хиляди лева.
При обиска след убийството на Ники ченгетата се натъкват на прощалните писма на Анита. Те също са приложени по делото.

Реклама

Назначават я в лавката

Докато Анита чака продължението на делото, е преведена в общежитието на Сливенския затвор. Управата вече я гласи за продавачка на лавката, за да може да работи, докато излежава присъдата си.

Работейки, Анита ще може да съкрати престоя си в пандиза, тъй като един работен ден се брои за два лежани. Така тя ще излезе на свобода в най-лошия случай след година и половина. В извънработно време Анита се закани да напише и книга за разбития си живот. Разказа и че през главата й минават мисли за самоубийство, защото не може да понесе загубата на мъжа си Николай. Тя подчерта и че като излезе от затвора, най-вероятно няма да остане в България, защото всички са негативно настроени към нея.

(Какви може да са мотивите за убийството на Николай и още интересни факти около престъплението четете в следващите броеве на "България Днес")

Текст под снимка:

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама