Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/5997548 www.bgdnes.bg

Диетологът д-р Огнян Симеонов: Яжте туршия и цитруси в студа

Избирайте лесносмилаеми храни за имунната система

 

Кой е той
Огнян Симеонов е завършил спортната академия в София, след което е специализирал диетология в "Хорохопи университет" в Атина. Освен с диетология се занимава и с енергийна медицина.

Деяна Павлова

- Д-р Симеонов, има ли връзка между това какво консумираме, и температурите навън - може ли да си помогнем посредством храната?
- Сега сезонът е такъв, че предразполага към вируси и инфекции. Затова е добре да ядем повече плодове, които са сезонни. Сега са цитрусите и мисля, че на тях може да наблягаме най-вече.
- Температурите паднаха много, това предполага ли да сменим режима си, тъй като в момента повечето хора консумират най вече тежки меса?
- Те трябва да имат предвид, че яденето на тежки меса се отразява на храносмилателната ни система. Тя работи по-бавно. Ако приемът на такива количества храна е след 19,30 часа, са по-трудносмилаеми. Препоръчително е да се избира по-лесносмилаема храна, за да може нашето тяло да се бори с тези вируси. Имунната ни система е добре, ако бързо се смила храната.
- Има ли храна, която може да ни загрее през зимата?
- Да, има храни, които наистина могат да ни стоплят. Едно от най-хубавите такива предложения е греяното червено вино. Някои слагат черен пипер вътре. Всички топли напитки са добри за нас в момента. По време на хранене обаче не е добре да консумираме течности. Най-вредно от всичко е да пием студена напитка по време на хранене. Причината е, че тя автоматично спира процеса на смилане на храната. Затова е добре или половин час преди ядене, или час и половина след хранене да се приемат такива напитки. И това правило със студената напитка важи за всеки един сезон.
- Казахте, че топлите напитки са подходящи в момента за сгряване, но какво ще кажете за храната - има ли такава, която в момента е препоръчителна и стопля?
- Вижте, аз мога да ви кажа храна, която влияе добре на чревната перисталтика. Това са всички зарзавати, които в момента се консумират от повечето българи. Като се започне от кисело зеле, туршия, всички тези неща са добри за перисталтиката на човека. Това са така наречените естествени пробиотици, които населяват чревната флора. Всичко друго, което сгрява, може да бъде една топла напитка или топла храна. Едно от най-хубавите неща за скиорите е чай с коняк или ром. Това стопля изцяло тялото. Така че всички скиори на пистите консумират тази напитка.
- Трябва ли закуската през зимата да е по-обилна, това ще ни даде ли по-голяма енергия за деня?
- За мен колкото по-обилна и балансирана е една закуска, толкова по-добре. Една кола, ако тръгне на път, като й напълним резервоара, тя изкарва по-дълго разстояние. Затова за мен закуската е изключително важна. Колкото по-обилна, толкова по-добре.
- Бихте ли дали пример за една добра и балансирана закуска, която е съобразена и с това, че е зима?
- Трябва да уточним, че много зависи каква да е закуската, и от пола. Мъжете, знаете, че изяждат доста повече. Закуска от рода на едно сварено яйце, плочка сирене, един домат, половин краставица, една чушка, десетина маслини смятам, че е перфектната закуска. Ако се изпие и един топъл чай преди това, мисля, че ще е идеално за една дама. Ако става въпрос за закуска за мъж, тогава трябва да се увеличи количеството, като ще трябва да се добави и хляб. Ако е пълнозърнест, ще е още по-добре. Единствено не трябва колбаси и маргарини да присъстват в менюто ни, тъй като те дори не са храна за човек.
- След като по време на празниците доста хора се поотпуснаха, сега някои решават, че е време да влязат във форма, и започват диети. Това добра идея ли е предвид зимната обстановка и как се отразява на тялото ни?
- За хората, които спазват диети, първо трябва да преведа какво означава думата диета. Тя не е лишение от храна, а е хранителен режим. Всички хора, които са на диети, смятат, че ограничението е лишение от храна. Всъщност диета е правилен хранителен режим, който е балансиран. Дългогодишната ми практика показва, че ако е балансирана храната, колкото и голямо количество да се приеме от нея, ще се отслабне. Така че по време на празниците както са се хранили, дори и да са преяждали, така и да продължат да се хранят и занапред, но балансирано. Има два вида преяждане - едното е неправилно, а другото е правилно и балансирано. Когато е вторият вид, ние никога не може да напълнеем, дори и да изяждаме до 3-4 кг храна на ден. Така че тайната е в баланса на храната. Трудно е обаче набързо да се обясни как да се направи баланс на храната, това изисква повече време. Затова и дадох пример с тази закуска, която е балансирана. В нея има и протеини, въглехидрати и мазнини.
- Трябва ли да се промени менюто на децата заради зимата и студа? Добри ли са менютата в детските градини?
- Менютата в детските градини за мен като специалист са под всякаква критика. Виждам, че се правят редовно инспекции, които гледат съдържанието, като гледат дали всичко е в срок на годност. Една лютеница, в която няма чушки и домати обаче, за мен не е лютеница. Тя се прави от нишесте, доматено и чушково пюре. Пюрето обаче няма нищо общо с чушки и домати. Така че колкото по-качествени храни има, толкова по-добре. Ако решат родителите да направят нещо добро за децата си, тогава да не им дават пари за лавката. И 2 или 3 лв. само да им дадат, те ще ги похарчат за целофанови боклуци, желирани неща и други продукти без хранителни, но с високи калорийни стойности. Това кара децата да пълнеят. Най-хубавото, което може да се направи, е да се приготвят повечето неща вкъщи. Най-полезното за едно дете е да му се даде една ябълка или банан или пък сандвич с кашкавал и филе. Друг вариант е столът, но е най-добре да не е от кетъринг, а да се прави на място. Тъй като при кетъринга има пренос на храна, а не е хубаво тя да се прекарва в пластмасови опаковки. При някои училища с кетъринг основната опаковка е пластмасова.
- Обикновено хората съхраняват продуктите си в пластмасови опаковки в хладилника си. Това също ли не е правилно?
- Да, абсолютно. Самата пластмаса при нагряване или изстудяване изпуска бисфенол А, което е силно токсично вещество. Има и пластмаси, направени от коноп, които не го изпускат. Най-лесно е обаче да се използват порцеланови, стъклени или всякакъв друг вид съдове. Дори и в самата тенджера може да съхраняват храната вътре в хладилника. Също така едно от най-естествените неща са гювечетата, които са направени от глина. Те също са подходящи. В същото време е добре да се избягва алуминият. Най-здравословно е храната да се яде в рамките на деня, а не да остава. Но това е за който може да си го позволи.
- Коя е най-честата грешка, която правим в ежедневието си по отношение консумацията на храни?
- Най-честата грешка е, че хората не се хранят на закуска или обяд. И всичко правят вечерта. Обикновено грешката е да се вечеря след 19,30 часа. Другото е, че се преяжда с небалансирана храна. Това са най-основните грешки. Също и по време на храна се пие - дали алкохол или вода, все не е подходящо. Също така не трябва повече от 20% от храната да ни е течна. Трябва да ядем по-бавно, да не бързаме и никога да не сядаме на масата освирепели от глад. Добре е да сме хапнали 3-4 часа преди това.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама