Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5998252 www.bgdnes.bg

Певецът Асен Гаргов: Няма да прося от Лили!

$20 000 трябват на певеца, за да се оперира от рак

"Няма да прося пари от Лили. Ако човек има желанието и нуждата да помага, той го прави, не го карат. Въпреки всичко, което се случи между нас, към нея оставам с добри чувства." Това сподели композиторът и изпълнител Асен Гаргов, който от години се бори с онкологично заболяване. Тези дни стана ясно, че китаристът има шанс да се излекува, но не му достигат 20 000 долара. "Събрахме някаква сума, но тя е недостатъчна", споделиха от "Музикаутор" и от сдружение „Българска музикална асоциация“. Именно затова приятелите на Гаргов отправиха апел към обществеността за събиране на пари за неговото лечение. Дългогодишният партньор и колега на Лили Иванова е претърпял вече няколко операции в България, но болестта напредва и се налага по-адекватното й лечение в Турция. Според специалистите имало шанс Гаргов да бъде излекуван, но това нямало как да се случи у нас. Колегите на изпълнителя дори обмислят благотворителен концерт с негови песни, приходите от който да бъдат дадени за операцията му. "Не знаем обаче дали ще имаме време с организацията, не е лесно", обясниха те. Двама от най-добрите му приятели дори се обадили на Лили Иванова с молба да помогне със средства за лечението на колегата си. Отговор от примата обаче не получили. Официален коментар от нея не дава и пиарката й Петя Иванова, която отказа да говори вместо певицата по темата.


Асен Гаргов, делил постеля с Лили Иванова цели 16 години, в момента се бори за живота си. Притиснат от липсата на достатъчно средства за лечението си, Гаргов не може да си позволи да замине в чужбина и там да го оперират. Затова се съгласил с близките си да се пробват да съберат сумата за лечението му. "Той е много горд, и с право", коментират го в обкръжението му.
Според мълвата връзката на Гаргов с Лили приключва, след като тя го хваща на калъп с 18 години по-младата архитектка Даниела, която после става и съпруга на певеца. В дъното на забежката на Гаргов била самата прима от Кубрат, защото тя го отблъснала тотално за желанието му да му роди дете, тъй като не искала да провали кариерата си. След категоричния отказ на певицата започнали изневерите. Композиторът проявил достойнство навремето и след като паралелната любовна връзка станала достояние на естрадната лъвица, Гаргов сам се изнесъл от апартамента. След това се оженил и с днешна дата има син Димитър, който вече е на 24 години. "Той е най-голямото ми богатство", щастлив е за сина си Асен Гаргов.


Иначе за любовта между композитора и Лили Иванова се разказват легенди.
"Безброй неща ме грабват все от тебе, но ти не се сърди и знай в света мигът, изпълнен с обич, е вълшебен и по-безкраен и от вечността". Тези красиви слова си разменят двамата преди повече от 35 години с песни на плоча. Именно с тях в далечната 1978-а започва хитът им "Животът ни събира, животът ни разделя". Песента по стихове на Надежда Захариева и музика на Лили Иванова дава името на цял любовен албум, записан от "Балкантон". В него са незабравимите шлагери "Вечната игра", "С любов да минем през света", "Красивият миг", "Когато те намерих". Нежните трели звучат не само на естрадата, а и извън нея, защото двамата делят обща съдба 16 години. Но това вече са "Отминали години", както е заглавието на едно от парчетата.
След раздялата им Гаргов отмъщава на примата, като започва да я "кълве" с обвинения за некоректност и закани за рандевута в съда. Музикантът, който през последното десетилетие изчезна от хоризонта, забрани на някогашната си половинка да изпълнява песните му. Табуто бе подплатено с нотариална покана към кралицата на BG сцената.
Горчилката му се засилва и от справката, направена в "Музикаутор". "За 20 години от всичките участия, които Лили Иванова е имала, не са превеждани никакви пари към авторите на песните за авторски права. Това не е само с мен. Това е към всички автори, чиито песни изпълнява тя. Става въпрос за една огромна сума", изплака Гаргов в ефира на Би Ти Ви преди четири години. Тогава той сподели, че вината за раздялата им не е негова. "Исках да си продължа работата с нея, но тя не пожела и завърши тази връзка с едни отвратителни нейни думи, които няма да ги кажа", сподели тъжно композиторът.
Ако се вярва на слуховете в музикантските среди, разделното време за тях настава в началото на 90-те години. Тогава Лили и Асен планират да превърнат вилата на Гаргов в Бояна в студио с модерна апаратура. Иванова дори купува инструменти от Германия. Събитията се развиват другояче. Говори се, че в един априлски ден на 1991-ва Гаро звъннал на Лили по телефона и я уведомил, че ще се жени за друга. Оттогава сметките кой кого е прецакал убиват любовта им. Спорят за имущество, битовизми и два синтезатора. И така, та до днес, когато двамата още са с неизяснени отношения.
Лили и Асен Гаргов се запознават на имения ден на певицата - Цветница. Това се случва в хотела в Тетевен - най-неромантичното място за начало на любовни истории, Лили е на участие там. В оркестъра, с който работи, го довежда Здравко Радоев. Дотогава отношенията между Лили и Гаргов не преминават границата на обикновената колегиалност. За нея той е приятно, любезно и усмихнато момче. Но в Тетевен Асен решава, че е дошло неговото време. Лили е свободна, а той непрекъснато е с нея. Атаката му е дръзка и точно затова успешна. Така се появяват на сцената като дует. Зевзеците веднага се вдъхновяват и тиражират крилатата фраза в стил „Радио Ереван“: "Може ли една Гарга да запее като славей? Може, ако до нея е Лили Иванова". Гари, както го нарича галено Лили, е в основата на всички предизвикателства, свързани с двамата. Гаргов й разширява кръгозора към хората, с които може да работи. Привличат в екипа младока тогава Александър Кипров, който и досега пише много от песните на звездата. По това време тя зашеметява всичко живо с бясната си работоспособност. Правят по два концерта на ден. Кипров, Гаргов и Кирил Йорданов се събират в трио "Бутик" и не се отделят от певицата. Гилдията признава на Гаргов две неща - таланта на музикант и дарбата му да организира. За Лили той е човекът оркестър, който се справя с всичко.
Музикантите от оркестъра й си спомнят доста скандали. В Добрич Гаргов с нещо ядосва Лили. В подобни моменти всички от екипа предпочитат да са колкото е възможно по-надалеч. Тя била толкова побесняла, че тръснала вратата на асансьора, а след секунда спрял токът.
Идва драматичната 1989 година и напълно разбърква нещата. Дори в триумфиращия тандем на Лили и Гаргов. На никого в страната не му е до песен. Особено след Лукановата зима на 1990-а. Концертните зали залостват здраво вратите си, вече няма турнета и албуми. Двойката решава Лили да замине за Германия. Планът е да се обърнат източните марки в западни и с тях да се купи апаратура за студио, което ще направят във вилата на Асен в Бояна. Днес звездата казва пред приятели, че е платила в един от берлинските музикални магазини 25 000 марки, за да могат първите инструменти да тръгнат за София. Навръх Великден на 1991-ва, на 6 април, обаче Асен й звъни и този път разговорът е нечувано кратък. Лили го преразказва пред близки. С няколко думи й съобщава, че е решил да се жени и да има деца. Според Асен той е приключил връзката си с Лили: "кратко, ясно и лаконично".
След 16 години съвместна работа и живот откровение като Гарговото едва ли може да бъде преглътнато от която и да жена. А от грандама като Лили - никак. Тя страда най-много от предателството, защото неведнъж е била жертва на мъжката нелоялност. После се опитва да го оправдае и да му прости. Със сигурност обаче едва ли това с днешна дата й се удава.
По-късно, когато властта се сменя и идват "сините", Сашо Кипров предлага на Лили двата си революционни суперхита - "Последен валс" и "Развод ми дай". Тя отхвърля първия, и, естествено, по-късно дълбоко съжалява. Иронията на живота е и в това, че именно Гаргов изпълнява, при това твърде успешно, "Развод ми дай".

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама